„България за мен означава спасение, спасители. Българите са хора, готови да рискуват себе си за това, което е правилно и винаги им казвам, че най-важното за тях е да започнат да се ценят много повече.“

За астрологията като GPS на душата, оптимистичните прогнози за бъдещето на България и предстоящите юнски семинари във Варна – световноизвестният астролог, кабалист и духовен учител Гал Сасон в специално интервю за WebStage.

(Гал Сасон, © Личен архив)

Хората днес все повече се допитват до древните науки – астрология, Кабала. Как си обяснявате този интерес? Дали е осъзнатост, търсене на отговори или просто любопитство?

Астрологията не е инструмент за гадаене, а древна система, помогнала на човечеството да оцелее. Нейната цел е да проследи планетарните цикли и да ги свърже с исторически събития, така че да разбираме по-добре ситуацията, в която се намираме, след което да предприемем най-доброто действие. Астрологията е като GPS за душата. С навлизането в епохата на Водолея и особено сега, когато Плутон (силата) се премества във Водолей за следващите 20 години, можем да очакваме по-голям интерес към окултното, мистичното, езотеричното и кабалистичното, които са свързани с Плутон (управител на Скорпион). Този транзит ще задълбочи разбирането ни за познание, което е било сред нас, но е съществувало скрито, пазено в тайна и може би осмивано. Сега то ще стане по-достъпно, защото разполагаме с нови начини за изразяване и споделяне на този вид мъдрост. В миналото е трябвало да откриеш Учител, да се пазиш от Инквизицията или православието, за да не те хванат, че изучаваш забранени изкуства. В днешно време с интернет ние сме по-отворени за получаване и даване на информация. Разбира се, съществува опасност да станем жертви на невярно съдържание, това е друга история, но като цяло може да предвидим, че астрологията, която се свързва със знака Водолей, ще бъде все по-приемана и навярно дори изучавана в университетите. Вече виждаме началото на този процес, но мисля, че той ще става все по-осезаем, придвижвайки се напред към епохата на Водолея, особено с влиянието на Уран  управителят на знака, който през 2025 г. от 7 юли до 7 ноември се премества в Близнаци, двоичния знак на информацията и отново ще пребивава в него от 26 април 2026 г. до 2032 г.

Една мъдра мисъл гласи: „Характерът е съдба“. В какво вярвате по-силно – в съдбата или в свободната воля?

Винаги съм казвал, че астрологията е дете на „свободната воля“ и „съдбата“. Представете си, че съдбата е майката, свободната воля  бащата, а техният съюз ражда астрологията. Навярно защото живея в Холивуд и имам много клиенти от филмовата индустрия, винаги давам пример с Шекспировия Хамлет. В първа сцена на трето действие на пиесата, писана толкова отдавна, главният герой е обречен да попита: „Да бъдеш или да не бъдеш?“. Някои от актьорите, изиграли Хамлет получават награда „Оскар“ и милиони долари, а други се сдобиват с грандиозен провал. Защо? Това е същият сценарий, същите думи, които съдбата е написала за тях. Отговорът е в начина, по който са избрали да играят ролята, как свободната им воля е предпочела да произнесе думите, а тялото им да изиграе сцената. Същото е с всички нас - ние сме комбинация от природа (генетика=съдба) и възпитание (свободна воля=начин на живот). Ние сме актьори, получили своя съдбоносен сценарий написан от разположението на планетите в мига, в който сме поели първата си глътка въздух. Начинът по който отиграваме тази звездна карта и реагираме на ситуациите, създадени от нея, представлява свободната ни воля. Ето защо на иврит Кабала означава „да приемам“. Начинът, по който приемате ситуациите, например вашето Сатурново завръщане, може да определи как ще се прояви то. Наскоро имах клиентка, чийто Сатурн навлезе в нейния дом на болка, страдание и загуба. Предложих й вместо да чака Сатурн да отнеме нещо от живота й, карайки я да страда, самата тя да избере и предложи нещо на Сатурн. Например да се откаже от пушенето или да започне редовни упражнения. Това би създало страдание с позитивен, вместо с негативен заряд.

Корените ви по бащина линия са български. Каква е емоционалната ви връзка с нашата страна и с българите?

Баба ми е от Варна, в този град е родила и моя баща. Тя беше много интелигентен и напредничав Водолей, създала без чужда помощ през 30-те години на миналия век процъфтяваща модна къща в морския град, с много млади жени, работещи за нея. Всичко това приключва с избухването на Втората световна война, но за разлика от семейството на баба ми и дядо ми от Украйна и Полша, избити по време на Холокоста, българската линия на семейството ми оцелява, благодарение на вашия народ, тогавашното правителство и царя. Баба ми живееше близо до моята гимназия, а аз бях доста непокорен ученик  често бягах от училище и отивах при нея да пия кафе с марципан. Тя ми разказваше истории за Варна и България, и как без тази героична помощ е нямало да оживеем. Така че, по много начини аз дължа своето съществуване на българите, спасили евреите през Втората световна война. Без тях не бих могъл да се върна във Варна, мястото, където половината на моето Аз е била създадена. За мен България означава спасение, спасители. Ето защо тази година реших да дойда тук по-рано през май, да се насладя на Розовата долина, да помириша розите  баба ми винаги държеше да има розови храсти в къщата си в Израел, особено ароматни червени рози, които й напомняха за България и нейните хора. За мен българите са хора, готови да рискуват себе си за това, което е правилно и винаги им казвам, че най-важното за тях е да започнат да се ценят много повече. Да цените себе си – това е начинът, по който можете да подобрите своето благоденствие. Колкото повече цените себе си и своите таланти, толкова по-пълноценно можете да използвате дарбите си, за да създавате изобилие – чувствам, че това е единственото, което е нужно на българите, за да преодолеят някои от настоящите трудности.

Какъв е фокусът на предстоящите семинари във Варна?

Ще имаме два семинара във Варна на 19-ти и 20-ти юни. Първият е за основните астрологични цикли от раждането до смъртта. Ще акцентираме върху най-важните аспекти, които могат да помогнат да ръководите живота си, подготвяйки се за тях; както и да обърнете поглед назад, за да разберете по-добре защо определени неща са ви се случили в миналото. Ще говорим например за завръщането на Марс, което се случва на 2-годишна възраст и обяснява израза „кошмарните две“ и Сатурновото завръщане, което се случва на всеки 29,5 години и е в основата на седемгодишните трансформации. На всеки седем години нещо в живота ни се променя и това е свързано с квадратурите и опозицията на Сатурн. Орбиталният цикъл на Сатурн е приблизително 29,5 години, разделен на четири това прави около 7,4 години. След навършване на 7-годишна възраст, навлизайки във всяка следваща 7-ма година, имаме промени, които могат да повлияят на нашите взаимоотношения, работно място, кариера и т.н. Ето защо пубертетът в своя разцвет около 14-15 години, е познат като Сатурнова опозиция. Неслучайно това е възрастта, съпътствана с множество обреди и ритуали като бар мицва и walkabout, които помагат на младите хора да преминат в зрелостта.

Другият уъркшоп ще водя с моята скъпа приятелка Елица Великова, която преди 19 години (Nodal Return) ме доведе в България и помогна за публикуването на първата ми книга от издателство „Кибеа“. Интересно е, че за първи път дойдох по време на Северния възел в Овен (където е отново в момента), и двамата сме зодия Овен. Работилницата на 20 юни ще осветли връзката между астрологията и семейството. Ще съчетаем астрологичните познания с метода на семейните констелации, за да изследваме семейната динамика и наследствени модели, заложени в звездната карта. През декември проведохме успешно същия семинар в София, бяхме поканени да го направим в Пловдив и Чикаго. Поради големия успех и интерес планираме представянето му в Лос Анджелис, Лондон и Ню Йорк, където никога не е правен досега. Това е много мощен трансформиращ процес, който може да излекува семейните травми и междупоколенчески страдания.

Как се справяте с неотложните дела в живота си, когато звездите не са на ваша страна?

На английски има дума, наречена disaster (катастрофа, бедствие), която всъщност идва от старогръцки и означава dis  „срещу“ и aster  „звезди“, така че, да, докато вървите срещу звездите, вие сте в бедствено положение. Например на иврит имаме „Mazal Tov“, което е благословия, означаваща: „Да те огрее добро съзвездие“. Не вярвам, че има звезди с лошо влияние, просто има предизвикателни аспекти и транзити – по същия начин имаме суров сезон, наречен „зима“. Без зимата обаче няма как да имаме зелените полета, дъхавите рози, храната, която ни дава живот. Т. нар. лоши аспекти“ не винаги са лоши. Те често ни насърчават да се променяме и да растем  подобно на неудобна йога-поза, която в последствие ни прави по-гъвкави и балансирани. Трябва да помним, че няма добро и лошо, всяка благословия е и проклятие, всяко проклятие е благословия. Подобно на примера, който дадох със Сатурн в дома на страданието, ако знаем, че предстои да преживеем неговото завръщане, което е свързано с натиск от по-възрастни хора, добре е сами упражним този натиск върху себе си, вместо да чакаме да дойде от някой друг. Да си наложим дисциплината да направим нещо, което не ни се ще, а е добре да бъде сторено, или да спрем да правим неща, които са вредни за нас. Намирам също, че медитациите за много полезни в този напрегнат период.

Живеем в свят, разкъсван от военни конфликти. Каква е астрологичната прогноза за близкото бъдеще – има ли надежда за мир, начин да се преодолее цялата тази политическа лудост?

Намираме се в много трудна епоха, тъй като Плутон, Господарят на смъртта и трансформацията, навлиза за следващите 20 години във Водолей, който символизира управлението, бунта, революциите, прехода. Последният път, когато това се случва, човечеството преживява Френската революция, Индустриалната революция. Във всяко лошо нещо обаче, е скътано и семето на доброто. Трябва да се научим да плуваме в тези тревожни води. Голям оптимист съм, че в крайна сметка ще преживеем изпитанията и ще излезем като победители. Лично аз смятам, че България действително е в състояние да се възползва от настъпващите промени и съм особено щастлив да споделя тази добра новина. Защото смятам, че за България следващите 20 години могат да бъдат изключително благотворни, ако вие, българите, направите правилните избори и започнете да поемате по-голям контрол върху своето бъдеще.

* Програма на предстоящите семинари във Варна: 
Unlock the Secrets of the Cosmos: Mastering Life's Astrological Cycles for Success
Wednesday, June 19, 18:30-20:30

THE FAMILY CONSTELLATION AND ASTROLOGY Overcoming ancestral inheritance and receiving the gifts from our stars
Thursday, June 20, 18:30-21:00


...
Интервю на Мария Тонева, WebStage
Снимки: Гал Сасон, © Личен архив