Медитацията е начин да разбереш самия себе си отвътре ♥ Юрий ХВАН

„Работата в състояние на медитация пряко влияе върху физическото ви тяло, върху съзнанието и живота ви. Тя ви помага да намерите в себе си силите, които възстановяват организма ви, и да ги включите в работа.“

(The Philosopher in Meditation (1632) by Rembrandt)

~ Основният принцип на медитацията 

Върху какво се основава действието на медитацията, какъв е главният й принцип? Все същият: човешкото тяло се поддава на управление. То може да се управлява с помощта на медитативната техника. 

Сигурно искате да попитате: каква е ползата от медитацията, щом излизайки от нея, отново оставам насаме с вредните си проблеми? 

Първо, работата в състояние на медитация пряко влияе върху физическото ви тяло, върху съзнанието и живота ви. Тя ви помага да намерите в себе си силите, които възстановяват организма ви, и да ги включите в работа. Второ, медитацията е управление на енергийните потоци в организма, които ще хармонизират течната му среда и тя на свой ред ще даде програма на клетките – дали да разрушат организма или да го възстановят. 

Но само една успешна медитация не е достатъчна, за да поправи всичко. Ето например вие вече сте обядвали, но колко време сте сити след това? Така е и тук - невъзможно е да поработиш веднъж и да бъдеш здрав цял живот. Колкото пъти сядате на масата да се храните, толкова пъти трябва да учите тялото си да работи. Макар по 10-15 минути. Следователно се получават дневно по 50-60 минути медитативни занятия. 

Нужно е да работите винаги щом почувствате необходимост. Ще ви се появи „медитативен глад“. Чувствате, че е време - значи е време. А идеалното положение е да работите (да тренирате) постоянно. Медитативните упражнения трябва да станат редовни като физкултурните. 

~ От какво да се освободите - ще ви подскаже медитацията 

Болестта може да започне от една-единствена негативна мисъл, която не сте изкоренили навреме. Тя постепенен става навик и се разраства, измества хармонията, като заема мястото й. А дисхармонията в организма представлява нарушаване на работата на неговите системи, по-просто казано - болест. 

Увреждането на една система причинява нарушаване на работата и на другите, една болест повлича след се си множество други. Какъв е изводът? 

Медитацията ще ви помогне да откриете причината за болестите, да изгоните целия негативизъм, натрупал се във вас. 

Медитацията е път към себе си, начин да разбереш самия себе си отвътре. Как става това? 

В процеса на медитация мислите ви се изчистват от ежедневната суета, от насъщните грижи. Това ви помага да проникнете дълбоко в себе си и да откриете мислите и чувства, за които отдавна сте забравили, но те са причината за заболяванията ви. 

Проблемите, за които сте забравили, но не сте решили някога, не са си отишли. Това е вашето минало, то ви оказва влияние и до днес. 

Сега ще усвоим техниката на медитацията на прошката, която има за цел да отслаби и да отстрани негативното влияние на неканените обиди. 

От вас се иска да изпълните две условия: да пожелаете искрено да направите упражнението и да бъдете честни със самите себе си. 

~ Упражнение „Медитация на прошката!“

Тази медитация е полезна за всички нас - това е една от базовите техники на нашата система за излекуване. Тя има пряко отношение към изпълнението на четвъртия постулат на здравето - изчистване на психическото пространство. 

Тази техника е на хиляди години. Всички световни религиозни системи я използват. 

И така, започваме. Кажете какво чувствате във физическото си тяло, ако са ви обидили грубо и несправедливо? Правилно - напрежение. 

И ако не сте успели веднага да се освободите от тази ситуация, напрежението дълго ще обсебва тялото ви. А какво означава дългото напрежение за организма? Стиснете юмрука си и опитайте дълго, колкото може повече да го държите стиснат. Колко успяхте? 5-10 минути, най-много 20. В това състояние се опитайте да напишете нещо на лист. Оказва се, че е много трудно, почти невъзможно. 

А сега си представете, че организмът ви няколко годни се намира в напрежение. Заради това в клетките му не достига хранителна среда. Клетката се измъчва в състояниe на очакване. Сигурно знаете какво означава дълго да чакате. Точно в това състояние се развива един от стадиите на нарушена обмяна на веществата. Щом обмяната се наруши, клетката веднага изпраща сигнали в центъра за управление — мозъка. След това се появяват първите симптоми на някакво заболяване. Самата нанесена ви обида е вече минало, което е отишло в небитието. 

Миналото и бъдещето са илюзии. Истинското е сега. 

В една песен се пее: „Между миналото и бъдещето има само МИГ, точно той се нарича ЖИВОТ.“ 

Не се бойте да правите грешки. Осъзнатите грешки представляват вашия жизнен път. Без тях няма как да научите истинските уроци на мъдростта и зрелостта. 

Какво е мъдростта? Това е истинско преживяване, страдание. Съпреживявайки, може да се постигне част от мъдростта, но това не е истинско преживяване. Никога няма да се сдобиете с мъдрост, ако не пуснете през тялото си всички преживявания – както творчеството, така и предателството или самотата. 

Знайте, че колкото по-дълъг е този ваш път, толкова по-силно ще стане вашето тяло и по-здраво съзнанието ви. Имайте предвид, че колкото по-силни ставате, толкова сте по-самотни. И това е неизбежно – дори да сте заобиколени с приятели и близки вам хора. 

Друг въпрос е колко дълго ще задържате в себе си напрежението. Ако потънете в преживяванията си, на вас като на творческа натура ще ви бъде много зле. Но ако се изплашите, няма да имате успех в творчеството си. Ще оcтанете в блатото на съмненията, неувереността, завистта. 

Не се бойте от насмешките на хората. Присмиват се само онези, които нищо не могат да правят. Преди повече от 30 години, когато започнах да се занимавам с източни бойни изкуства, почти всички ми казваха: „С какво се занимаваш на твоята възраст? Това е несериозно!“ 

А когато, основавайки се на своя опит, започнах да изучавам болестите на човешкото тяло, някои мои познати пак се учудиха: „С какво се занимаваш, нали за това има световна практика, има наука, в която държавата влага огромни средства.“ 

Благодарен съм на своите учители и приятели, на баща ми, които ме подкрепиха тогава. Аз не отстъпих, не захвърлих всичко, защото интуитивно разбирах и чувствах цялата мъдрост на тази наука. 

Днес съм натрупал такъв практически багаж, че е много трудно да се спори с мен по повод на подготовката на спортистите, възстановяването на тялото и начина на хранене. 

Все по-решително отхвърлям някои от най-авторитетните твърдения на доста солидни издания, защото те противоречат на всичко, което съм изпитал на себе си и съм изследвал повече от 25 години в тази област. За мен по-важни са не званията, не длъжностите, а истинските знания - не прочетени, а преживени. 

А моето НЕ ЗНАЯ постоянно ме кара: търси, човъркай, не стой, не чакай помощ от никого. Помагат на онзи, който иска да стане силен, а слабия само подкрепят.

От: „Десетте златни правила на щастието“, Юрий Хван, изд. НСМ-Медиа
Картина: The Philosopher in Meditation (1632) by Rembrandt; chinaoilpaintinggallery

84 Преглеждания