Брането на плодове е една от най-мощните медитации ♥ Лечителят медиум

„Всеки неоткъснат плод е жива същност, която посредством корените на дървото е свързана с животворните сокове на земните недра.“

(Young Woman Picking Oranges (1889) by Berthe Morisot)

Форми на медитация 

Медитацията е състояние, което внася покой в подсъзнанието и лекува душата.  Дори никога да не сте опитвали да медитирате, навярно сте чували за по-популярните традиционни методи за медитация, при които хората седят в тиха стая, фокусират се върху едно-единствено нещо - мантра, запалена свещ и т.н. - и постигат по-спокойно състояние на съзнанието. 

Медитацията е нещо чудесно и аз ви я препоръчвам в случай, че действа при вас. Тя обаче далеч не е единственият метод за постигането на душевен покой. Всяка дейност, която ви действа отпускащо, и ви помага да се свържете с вътрешния си аз и да се презаредите, има медитативен характер. Това може да бъде карането на колело, плуването (особено в „жива“ вода - в морето или езерото), физически дейности за развлечение (танци, скачане на трамплин), слушането на музика, четенето, молитвата, почивката, гушкането с домашния любимец, усвояването на ново умение в група с други хора, времето, прекарано в компанията на любими хора, масажът и ваната с английска сол и ароматни масла. Без значение какви са вашите специални хобита, може да изпробвате и следните форми на медитация, които са изключително ефективни. Тези упражнения може на пръв поглед да ви изглеждат прости, но ако се задълбочите в тях, ще видите, че те имат способността да обърнат хода на болестта, да излекуват душата ви и да изчистят негативната енергия, за да може вие да се радвате на най- прекрасен живот. 

...

Бране на плодове 

Брането на плодове е една от най-мощните медитации. То е свещен акт на почит и благодарност, който отдаваме на Майката Земя за чудото на храната. Дори само веднъж да ви се случи да го направите, преживяването ще остане с вас завинаги, а споменът за него ще сгрява и лекува душата ви до края на живота ви. 

Всеки неоткъснат плод е жива същност, която посредством корените на дървото е свързана с животворните сокове на земните недра. Когато берете ябълки например, докосвайки плода, клетките ви започват да резонират с неговата земна природа и в цялото ви тяло се разлива Спокойствие. 

Освен това самото бране на ябълките е свързано с разтягане и навеждане, които приятно раздвижват тялото. Тези естествени движения са по-полезни от всякакви измислени от човека физически упражнения. Радостта в сърцето и душата ви изпълва всяко от тях, превръщайки го в уникална лечебна асана. И въпреки че упражненията като йога например са прекрасни, те все пак са измислени от човека и съответно не притежават същото лечебно действие. 

Брането на горски плодове или цветя има същия ефект. Откакто свят светува, то е празник на изобилието. Следвайки тази хилядолетна традиция, ние събуждаме в душата си древната възхвала на живота и така се лекуваме. 

Докато берете ягоди, къпини, малини, ябълки или праскови, медитирайте върху представата за всички тези месеци, през които плодовете са се развивали, за да се превърнат в това, което са. Първо са били семенце или фиданка и е трябвало да израснат до формата на дърво или храст. След това растението е достигнало зрелост, но не е започнало да дава плод всеки месец, а се е нагаждало според сезоните. Представете си го в спящата му фаза, когато то изобщо не показва признаци на развитие. После си представете как се разлиства и обкичва с пъпки, как фермерите се грижат за него, как цветовете му се разпукват и пчелите започват да ги опрашват. Човешкият живот преминава през подобни цикли. Когато си направим труда да се фокусираме върху природните ритми, ние активираме в душата си доверие и вяра, че усилията ни да живеем добре ще се увенчаят с плод. 

...

Грижи за личната градина 

В този ред на мисли, чудесна форма на медитация е работата в домашната градина. Самият контакт, който осъществявате с пръстта, докато засаждате нов живот, укрепва духа и подмладява душата. Освен това пръстта носи духа на Майката Земя. Докосвайки я, вие влизате в синхрон с естествените природни ритми. Ако отглеждате зеленчуци или плодове, ще се радвате и на възможността да ядете екологично чистите и пресни плодове на своя труд. А аранжирането на цветята от градината във ваза или кошница е страхотна възможност за медитиране. 

Работейки в градината, вие попивате природни звуци, които сами по себе си са много лечебни. Дори бръмченето на косачката или колите не може да намали техния ефект. Чуруликането на птиците, жуженето на пчелите, шумоленето на вятъра в дърветата са свещена музика, която носи покой на душата и тялото, когато се настроите към нея. 

Плевенето е дейност, която също може да окаже дълбок ефект върху живота ви. Представете си, че с изтръгването на всеки плевел от земята изтръгвате от душата и ума си по една лоша мисъл, негативна емоция, душевна рана, болка от изневяра или трагичен спомен. Така освобождавате място, за да може изобилието да влезе в живота ви. Както бурените засенчват насажденията, лишавайки ги от вода и нутриенти, така и „плевелите“ в съзнанието не дават шанс на позитивните неща в живота ви да разцъфнат. Това упражнение като с магическа пръчица ще привлече в живота ви изобилие от нови възможности. 

Ако живеете в апартамент и нямате градина, засадете растения в саксии и украсете с тях первазите на прозорците или балкона. Правете чести разходки в парка и се настройвайте към кръговрата в природата, към красотата и изобилието й. А градският еквивалент на плевенето е разчистването на апартамента. Ако превърнете подреждането на гардероба, чистенето с прахосмукачка и даряването на ненужните вещи в медитация, вие реално разчиствате бурените в градината на ума и душата си. 

Из: „Лечителят Медиум“, Антъни Уилям, ИК „Хермес“, 2017 г.
Картина: Young Woman Picking Oranges (1889) by Berthe Morisot; chinaoilpaintinggallery

84 Преглеждания