♥ Не се страхувайте от голямото. Страхувайте се от посредствеността

„Ако куражът не е липса на страх, а умение да преодоляваме страха, то мащабното мислене не е липса на съмнения, а умение да ги преодоляваме.“

~ Гари Келър, Джей Папасън, „Единственото нещо“ (Изд. „Хермес“). 

Многото е лошо

„От целта ни отклоняват не препятствията, а ясно начертаният път към по-малка цел.“ ~ Робърт БРАУЛТ, американски композитор и певец

Големият лош вълк. Големият лош Джон. Още с народните приказки и песни заживяваме е мисълта, че голямото и лошото вървят ръка за ръка. Натъкваме се на тази комбинация толкова често, че мнозина възприемат двете думи като синоними. Не са. Голямото може да е лошо и лошото може да е голямо, но двете не са едно и също нещо. Те не са свързани по природа.

Голяма възможност е по-добра от малка, но е по-добре да имате малък проблем, отколкото голям. Понякога искате най-големия подарък под елхата, а понякога – най-малкия. Често имате нужда от голям здрав смях или да се наплачете до насита, а понякога няколко усмивки или сълзи оправят работата. Голямото и лошото вече не са по-свързани от малкото и доброто.

Лъжа е, че голямото е лошо.

Това е може би най-лошата от всички лъжи, защото, ако се страхувате от големия успех, вие ще го изпуснете или ще саботирате усилията си за постигането му.

Кой се страхува от голямото лошо?

Съчетайте думите „големи“ и „резултати“ и вижте колко хора ще се стреснат и ще се отдръпнат. Свържете „голямо“ с „постижение“ и първите им асоциации ще бъдат „трудно“, „сложно“ и „отнема време“. Фразите „трудно се постига“ и „сложно е, докато започнеш“ в основни линии обобщават техните възгледи. Усещат нещо „непреодолимо“ и „заплашително“. По някаква причина се е утвърдило убеждението, че големият успех носи смазващ натиск и стрес, а стремежът към него ограбва не само времето със семейството и приятелите, но в крайна сметка и здравето. Несигурни в правото си да постигнат много или изплашени от това, което може да се случи, ако направят опит и се провалят, мнозина получават световъртеж само като си мислят за това и веднага се появяват съмнения дали нямат страх от височина.

Всичко това подсилва „безпокойството“, предизвикано от самата идея за голямото. Нека да измислим дума за това: мегафобия – ирационален страх от голямото.

Когато свържем думите „голямо“ и „лошо“, отключваме процес на „приземяване“ на мисленето. Като снижим траекторията, вече сме в безопасност. Струва ни се разумно да останем там, където сме. Но е вярно обратното: когато вярваме, че „голямото“ е „лошо“, незначителните мисли обсебват дните ни, а голямото никога не вижда бял свят.

Мащабно мислене

Мащабното мислене е от съществено значение за постигането на необикновени резултати. Успехът изисква действие, а действието изисква мисъл. И тук е уловката – единствените действия, които стават трамплин за постигане на големия успех, са следствие от мащабното мислене. Свържете двете неща и ще започнете да осъзнавате колко важно е да мислите мащабно.

На всеки е дадено едно и също количество време, а тежката работа си е просто тежка работа. Ето защо постиженията ви се определят от онова, което правите във времето на работа. И тъй като това, което правите, се определя от това, което мислите, мащабът на мислене става отправна база за постиженията ви.

Помислете за това по следния начин: всяко ниво на постижение предполага специфична комбинация от онова, което се прави, начина, по който се прави, и хората, с които се прави. Проблемът е, че комбинацията какво, как и с кого, която ви е отвела до едно ниво на успех, няма да еволюира по естествен път в по-добра комбинация, която да ви изведе до следващото ниво на успех. Това, че сте направили нещо по определен начин, невинаги полага основите за нещо по-добро, нито връзката с един човек автоматично поставя декорите за по-успешна връзка с друг. За съжаление тези неща не се градят едно върху друго. Ако се научите да правите нещо по един начин и с един модел взаимоотношения, това може да работи добре, докато не решите, че искате да постигнете повече. Тогава ще откриете, че сте си създали изкуствен таван на успеха, който ще ви е трудно да пробиете. Всъщност сте се ограничили в някакви рамки, въпреки че е имало начин да ги избегнете. Мислете колкото се може по-мащабно и използвайте успеха на съответното ниво за основа на новото „какво, как и с кого“. За да достигнете пределите на такова мащабно пространство, може би няма да ви стигне един живот.

Когато хората говорят за „преоткриване“ на своята кариера или бизнеса си, основната причина най-често са тесните рамки. Това, което изграждате днес, утре може да ви даде сили или да ви ограничи. То може да ви послужи като основа за следващото ниво на вашия успех или да се превърне в ограничителна рамка, която да ви затвори на мястото, където се намирате в дадения момент.

„Стъпалата на стълбата не са предназначени за почивка, а само да има къде да опрете крака си, докато поставяте другия по-високо.“ ~ Томас Хенри ХЪКСЛИ

Широката перспектива ви дава най-добрия шанс за невероятни резултати днес и утре. Когато Артър Гинес създава първата си пивоварна, той подписва договор за лизинг за 9000 години. Когато замисля „Хари Потър“, Дж. К. Роулинг създава план за описанието на седемте години обучение в „Хогуортс“, преди да започне да пише първа глава на първата от седемте книги в поредицата. Преди да отвори първия „Уол-Март“, Сам Уолтън си представя толкова голям бизнес, че чувства необходимост да подготви специален план за имота, за да сведе до минимум данъка върху наследството. Мислейки в голям мащаб дълго преди големия успех, той успява да спести на семейството си между 11 и 13 милиарда долара данъци върху недвижимите имоти. Да прехвърлиш богатството на една от най-големите компании, създадени някога, с възможно най-малко данъци, изисква мащабно мислене от самото начало.

Задаването на големи въпроси може да е обезсърчително. Големите цели в началото може да изглеждат недостижими. И все пак колко пъти сте започвали нещо, което за момента ви е изглеждало плашещо трудно, а впоследствие се е оказало, че е много по-лесно, отколкото сте си мислили? Понякога нещата са по-лесни, отколкото предполагаме, а понякога са много по-трудни. Именно тук е важно да разберете, че по пътя към големия успех растете и самите вие. Големите мащаби изискват растеж и по времето, когато постигнете целта си, вие също ще сте станали големи! Това, което от разстояние е изглеждало непреодолим връх, ще ви се стори малък хълм от позицията на човека, в който сте се превърнали. Вашето мислене, вашите умения, вашите взаимоотношения, вашето усещане за това какво е възможно и какво ще ви струва – всичко расте по пътя към голямото. Преживяването на голямото ви прави голям.

Голямото дело

През повече от четири десетилетия психологът от Станфорд Карол С. Дуек изследва как самовъзприятието и самооценката влияят върху действията ни. Нейният труд дава добра представа защо мащабното мислене е толкова важно.

Работата на Дуек с деца разкрива два типа психически нагласи: нагласа, ориентирана към „растеж“, за която е характерно мащабно мислене и стремеж към развитие, и „фиксирана“ мисловна нагласа, която поставя изкуствени ограничения и се стреми да предотврати неуспехите. Учениците с нагласа за растеж, както Дуек ги нарича, използват по-добри стратегии за учене, по-рядко се чувстват безпомощни, полагат позитивни усилия и постигат повече в училище, отколкото техните съученици е фиксирана нагласа. Те са по-малко склонни да си поставят ограничения и по-склонни да разкриват своя потенциал. Дуек посочва, че тези нагласи могат да се променят. Както и при формирането на навиците, ние настройваме мисленето си към него, докато се превърне в рутина.

Да разшириш мащабите на живота си

Голямото означава величие – изключителни резултати. Ако се стремите към живот в големи мащаби, вие се стремите към най-великия живот, който може да изживеете. За да живеете велик живот, трябва да мислите мащабно. Трябва да сте отворени за възможността да постигнете нещо голямо и да живеете един наистина велик живот. Постиженията и изобилието се появяват, защото са естествен резултат, ако вършите правилните неща, без да си поставяте ограничения.

Не се страхувайте от голямото. Страхувайте се от посредствеността. Страхувайте се от това животът ви да премине напразно. Страхувайте се от липсата на пълноценен живот. Когато се страхуваме от голямото, ние съзнателно или подсъзнателно работим срещу него. Или се устремяваме към по-малки резултати и възможности, или просто бягаме от големите. Ако куражът не е липса на страх, а умение да преодоляваме страха, то мащабното мислене не е липса на съмнения, а умение да ги преодоляваме. Само големият живот ще ви позволи да познаете истинския живот и да разкриете работния си потенциал.

Не позволявайте на ограниченото мислене „да смали“ живота ви. Мислете мащабно, поставяйте си високи цели, действайте смело. И ще видите какви перспективи ще се открият в живота ви.

От: „Единственото нещо“, Гари Келър, Джей Папасън, изд. „Хермес“, 2018 г. 
Изображение: DALL-E

100 Преглеждания