tea time 1

Традицията на Afternoon tea (cледобедният чай) възниква във Великобритания през 40-те години на 19 век като междинно хранене между закуската и вечерята (тогава хората не са имали обяд). Появата на следобедния чай се свързва с името на херцогиня Annа, the 7th Duchess of Bedford, която започнала да кани гости в 5 часа следобед, които гощавала с чай, сладкиши и сандвичи. На следобеден чай ходели богатите класи, защото налозите върху чая били високи. Afternoon Tea се превръща в ритуал със свои строги правила – сандвичите са 5 вида: с краставица, с яйце и майонеза, с пушена сьомга с крема сирене, с шунка и горчица и с пиле (Coronation chicken). От началото на 20 век към блюдата, подредени върху подноси на три нива, се добавят и scones – вид ирландски хлебчета, които могат да бъдат сладки или солени и се консумират с бита сметана и сладко от ягоди. Чаят е черен, силен, като се добавя мляко.

Ритуалът станал кралски, когато кралица Виктория започнала да дава приеми, обявявани като High Tea, на които сервирали шампанско, шери, дивечови меса и по-тежки храни. На тях поканените можели дори да дойдат и да си тръгнат по всяко време.

* Този текст е публикуван със съгласието на Бойко Боев и Десислава Дякова, които са автори на блога Разходки из Лондон, с истории за Лондон и българите в Лондон.

tea time Anna Maria

(Anna Maria)

Източник: Разходки из Лондон - bulgariansinlondon.com
Снимки: allianceonline.co.uk, pinterest