bolni ot lyubov 1

Да приемем, че любовта е лирично отклонение и много жени не успяват да вземат острия завой към него. Когато сложността на любовното страдание надмине и величествените достижения в руската литература, идва ред на клиничните пътеки.
Преди време експерти от Световната здравна организация обявиха, че любовта е болест. Като част от регистъра "Разстройство на навиците и неуточненото влечение" любовта се радва на компанията на алкохолизма, токсикоманията, клептоманията и игроманията. Достигането на тази твърде невъзвишена позиция е съпроводена от издайнически знаци – натрапчиви мисли за друг човек, рязка смяна на настроенията, самосъжаление, повишено чувство за собствено достойнство, необмислени и импулсивни постъпки, безсъние...
Според мексикански учени пък любовта е психично заболяване,което не се нуждае от лечение (преминавало от само себе си след 4 години).
Специалистите съсипаха цялата романтика, като доказаха, че любовта угнетява творческите способности и понижава работоспособността на човека. Без шедьоври и в изтънчени страдания преминава животът за голяма част от нежната половина на човечеството. Докато на изток разчитат натрапчивата любов да отлети с времето, западната философия не вярва на сълзи. Една статия, публикувана в списание "Marie Claire" за любовната зависимост, информира за практичната страна на нещата.

Добре дошли в Life Healing Center, Санта Фе, Ню Мексико. За 35 дни, по 700 долара на ден. Това е цената, която нарастващ брой жени са готови да платят, за да спрат да се влюбват във всеки срещнат мъж. За българките дори самото позоваване на сумата би предизвикало мигновено разлюбване. Но нека не анализираме финансовата част, а да почерпим челен международен опит, като поговорим за любовта с любов.

Осем жени, пристрастени към любовта

В такава компания попада журналистката Джоана Уолтърс от списание "Мари Клер", посещавайки специализирания център в Санта Фе. Въздухът в стаята за групови терапии вибрира от силата на натрупаните страсти. А споделянето на всяка лична история е стъпка към нов, здравословен поглед към любовта.
Шарън е стройна 40-годишна медицинска сестра, която споделя, че не се чувства пълноценна без любовни вълнения. "Не сексът е водещата сила тук, пристрастена съм към мъжкото внимание. Влюбвам се отведнъж и натрапчиво започвам да поставям дадения мъж на пиедестал. Представям си, че той е единственият, който може да ме допълни, да ме направи цяла. Когато ме напусне, не мога да приема, че това е краят, и го преследвам с месеци. Моята пристрастеност контролира живота ми. Изгубих своите приятели, работата си. Чувствам се нищожна, докато някой мъж не ме пожелае", завършва историята си Шарън.

Типичният профил на жените, зависими от любовта, има следните измерения – 25-45- годишни, с университетски дипломи и престижна професия.
В Life Healing Center, програмата за лечение на любовни зависимости стартира през 2007 г. Оттогава досега над 400 пациенти от САЩ, Европа и Великобритания са преминали през тази терапия. Повечето от тях са имали тежко детство, отключило сложни личностни комплекси и създало усещане за малоценност. Всички те са преживели серия от токсични и унизителни връзки с неподходящи мъже, от които са били обсебени. За дамите тук това е единственото, изцяло посветено на пристрастеността им към любовта и секса убежище. Терапията изисква да останат 35 дни, а 700 долара на ден е цената, която плащат, за да се излекуват от състоянието, разрушило живота им.

Кое ни прави пристрастени към любовта?

Терапевтите са единодушни, че разводите, загубата на родител и насилието в детството са предразполагащи фактори. Любовните зависимости се хранят от страстта и въодушевлението на любовната връзка – това е мнението на една от професионалните терапевтки в програмата. Тази емоция кара жените да се чувстват живи и желани.
Те продължат да създават връзки с неподходящи партньори, опиянени от чувството, че тези мъже имат нужда от тях. Чувство, продиктувано от собствената им ниска самооценка.
В момента в САЩ работят над 900 сертифицирани специалисти по любовни зависимости. За последните 3 години броят им е нараснал два пъти, като адекватен отговор на нуждата от тази терапия. Великобритания е място, където проблемите на любовта се разрастват като ураган.
"Зависимостта от любов и секс са част от едни и същи смущения във връзките. Сексуално пристрастените копнеят за сексуална фиксация, без да се обвързват емоционално с този акт. Пристрастените към любовта са влюбени в самата любов и неумолимо търсят сигурността на връзката. Всеки път емоционално те стигат твърде бързо и твърде далече в отношенията, като бъркат интензивността с интимност. Втурването с такава скорост в любовта отприщва в мозъка на пристрастените същите хормони на удоволствие, които създава и кокаинът. Затова може да се говори за сходна зависимост.

Какви са симптомите на любовния ад?

Ето част от списъка – живеете единствено за връзките си, изключително зависима от мъжете в тях, зарязвате целия си живот, ако мъжът ви изостави, изпитвате страх от емоционална близост и пълноценна любовна връзка. Смелостта да се опълчиш на саморазрушителните си желания заслужава подкрепа. Макар и на твърде висока цена, Life Healing Center предлага такава. Груповите сесии включват лекции, йога класове, артистични занимания, интензивна психотерапия, уроци за контролиране на изкушенията и вредните навици. В специалния Pony Club общуването с коне руши психологическите бариери на пациентките и помага за изграждане на чувство на доверие. В часовете по Self Love те изучават науката на себеуважението. В Центъра изкушенията са сведени до минимум, а разговорите между пациентки и работещите тук мъже са абсолютно забранени. През 3-ата седмица от престоя дамите са помолени да опишат с подробности и в детайли своите романтични връзки, като ги степенуват. Написаното се споделя с останалите, с цел да помогне процеса на осъзнаване и да се фиксира всеки отделен модел на разрушителни навици.

Терапевтите съветват зависимите жени най-напред да очертая своите емоционални граници и да не бързат да ги прекрачват. Накратко – опознайте добре мъжа, преди да си позволите романтично увлечение или крачка към сексуална близост.

След терапията специалистите от Центъра изпращат със следните напътствия:
1. Без срещи с мъже през следващите 6 месеца.
2. Без целувки на първите три срещи.

Железни правила за момичета, които 35 дни са споделяли тревоги, освободени от желанието да бъдат в мъжка компания. Те си тръгват научили 12-те стъпки по пътя към здравословната любов. Ум, тяло и дух са търсили своя хармоничен баланс в отговор на въпроса "Колко силни са човешките слабости?". За всеки отговорът е различен.

Автор: Мария Тонева
Източник: сп. Жената днес

/илюстрация: Deviantart/