Неизвестни факти за известните творци

Животът на известните писатели и художници е впечатляващ толкова, колкото и самите им творби. И макар повечето факти от тяхното битие да са известни, има и такива, които добавят нови краски към колорита на техните особи.

Пабло Пикассо
"Добрите художници копират, великите крадат."

Рожденно име - Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso.
Когато малкият Пабло се родил, акушерката помислила бебето за мъртво. На помощ се притекъл чичо му, който пушил цигари и виждайки новороденото безжизнено на кушетката, се доближил и пуснал дим в лицето му. Пабло заплакал, а това навярно е един от малкото случаи, в които пушенето е спасило човешки живот.
Очевидно Пикасо бил роден творец. Първата изречена от него дума като дете била piz, съкращение на lapiz /"молив" на испански/
Художникът имал строг баща и властна майка, която твърдо вярвала, че ако синът й стане войник, ще бъде генерал, ако избере духовенството - ще бъде Папа.
В своите ранни парижки години, Пикасо бил беден дотам, че вместо с дърва, се топлил от огъня на запалените си картини.

Антон Чехов
"Във всеки от нас има твърде много винтчета, колелца и клапани, за да можем да преценим някого от пръв поглед или по една – две особености."

Като ученик Чехов повтарял 3-ти клас. Не за друго, а заради изоставане в литературата.
Винаги сядал да пише, облечен в параден костюм.
Писателят бил страстен колекционер на пощенски марки – страст, на която останал верен цял живот.
Антон Павлович обичал да прави разходки до публичните домове. Пътувайки в различни градове, той ги изучавал най-напред от тази им страна.
Чехов бил добър приятел с композитора Чайковски, комуто посветил разказа си "Хмурое утро".

Винсент Ван Гог
"Оставих сърцето и душата си в моята работа и изгубих разума си по пътя..."

Изобилието от жълти цветове и нюанси в неговите картини се счита за свързано с прекомерния прием на лекарства за епилепсия, която художникът развил от злоупотреба с абсент.
Ван Гог страдал от ниска самооценка през целия си живот. Приживе продал една-единствена картина, Red Vineyard at Arles. Славата идва едва след самоубийството му. Художникът е на 37 години, когато смъртоносно се прострелва и никога не чува аплодисментите, които съпътстват творчеството му след това. Според най-новата биографична книга за живота му от Нейфъс и Смит обаче, Ван Гог е бил застрелян при нещастно стечение на обстоятелствата.
Все още е широко популярна историята, че Ван Гог отрязал цялото си ухо. Истината е, че той се разделя с малко късче от меката част на ухото си. Но легендата е силна дотам, че ражда медицинския термин - Ван Гог синдром. Отнася се за болни, които често сами настояват за извършването на определени операции.

Джордж Байрон
"Не мога да бъда гениален 24 часа в денонощието, няма да ми остане време да се обръсна."

Някои от имената, с които бил наричан - Lord Byron, George Gordon Byron, George Gordon Byron of Byron, George Gordon Noel, 6th Baron Byron.
Байрон страдал от маниакално-депресивна психоза.
Великият писател бил куц, склонен към напълняване и прекомерно любвеобилен – за една година във Венеция, по достоверни сведения, той ощастливил 250 дами.
Байрон притежавал удивителна лична колекция от кичури, отрязани от косите на любимите му жени.

Леонардо да Винчи
"Най-благородното удоволствие е радостта от разбирането."

Да Винчи бил строг вегетарианец, а пиенето на краве мляко считал за престъпление.
Леонардо пръв обяснил, защо небето синее. В книгата си "За живописта", той написал: "Небесната синева произхожда от това, че се осветява слоят частици въздух, разположен между Земята и намиращата се отгоре чернота".
Той бил амбидекстър - еднакво добре си служел и с лявата, и с дясната ръка. Страдал от дислексия (нарушения в способността да се чете). Недъгът, наричан "словесна слепота" е свързан с понижена активност на определена зона в лявото полукълбо на мозъка. Известно е, че Леонардо пишел огледално.
Много обичал водата и разработил инструкции за подводно гмуркане. Изобретил и описал уред за потапяне под вода - дихателен апарат за подводно плуване. Всички тези изобретения на Леонардо са залегнали в основата на съвременната подводна техника.
Да Винчи свирел виртуозно на лира. Когато в миланския съд гледали негово дело, той фигурирал там като музикант, а не като художник и изобретател.
Леонардо пръв от художниците започнал да прави дисекция на трупове, за да изучи разположението на мускулите.

Лев Толстой
"Хората се гордеят с чистата си съвест единствено, защото имат къса памет."

През първата брачна нощ със София, 34-годишният Толстой заставил 18-годишната си съпруга да прочете на глас страниците от неговия дневник, където подробно бил описал любовните си приключения с различни жени, сред които и крепостни селянки. "Без никакви тайни" – такова било веруюто на писателя за съпружеския живот.
Вместо кръст, Лев Николаевич носел на гърдите си портрет на френския просветител Жан-Жак Русо.
Години след като написал най-прославените си романи, "Война и мир" и "Ана Каренина", Толстой се отнасял скептично към първия и откровено съжалявал за втория. Той споделил в писмо до близкия си приятел Афанасий Фет, колко е радостен, че никога вече няма да пише такива многословни боклуци.

Анри Матис
"Винаги ще има цветя за тези, които искат да ги видят."

През 1961 година, Нюйоркският музей за съвременно изкуство представя изложба с последните творби на Матис. В продължение на 47 дни, никой, дори синът на художника не забелязва, че една от картините е окачена неправилно. Нелогичното отражение на нарисуваната лодка в рисунката Le Bateau прави впечатление на една брокерка, а срамът от допусната грешка е измит с няколко оставки на служителите в МОМА.
Матис страдал от депресия и безсъние, понякога ридаел насън и се събуждал с вопли и стенания. Внезапно и без всякаква причина у него се зародил страха да не ослепее. Затова се научил да свири на цигулка – в случай, че загуби зрението си, щял да се прехранва като уличен музикант.
Дълго време художникът живял в недоимък. Едва около 40-та си година, творецът започнал самостоятелно да изхранва семейството си.

Чарлз Дикенс
"Около горяща свещ винаги се въртят мушици и буболечки, но нима за това е виновна свещта?"

Чарлс Дикенс спял с глава на север. Нещо повече – той винаги сядал с лице към север, когато пишел творбите си.
Дикенс бил любител на хипнозата, наричана по негово време мезмеризъм.
Едно от любимите му развлечения било да ходи в парижката морга и да разглежда неразпознатите от роднини тела.

Едвард Мунк
"В моето изкуство се опитвах да си обясня смисъла на живота. Опитвах и да помогна на останалите, да открият смисъла на своя."

Мунк е едва 5-годишен, когато майка му умира от туберкулоза, а малко след това губи и голямата си сестра. Това време слага отпечатък върху творчеството на художника, а смъртта често присъства в картините му, изпълнени с драматични настроения.
Неговата картина "Викът" (The Scream, 1895) е най-скъпоструващото произведение на изкуството, продадено на открит аукцион в Sotheby's. Цената – 120 милиона долара. В дневника си Мунк споделя, че решил да нарисува картината по време на разходка с приятели, когато видял червения залез и чул "великия вик на природата": "Слънцето залязваше, небето стана кървавочервено. Обзе ме тъга. Смъртно уморен, стоях на фона на тъмната синева. Фиордът и градът бяха пронизани от езиците на пламъци..."
Мунк бил обсебен от своята работа и наричал тази страст опиянение и болка – болка, с която не желае да се разделя и опиянение, в което иска да съществува.

Пол Гоген
"За да постигнеш нещо ново, трябва да се върнеш към изворите."

Художникът е роден в Париж, но Перу е мястото на неговото детство. Там се ражда и любовта му към екзотиката и красотата на тропиците.
Гоген често сменял техники и материали, обичал и дърворезбата. Нерядко имал материални затруднения и нямал възможност да си купи бои. Тогава разчитал на ножа и дървото. Портите на дома си на Маркизките острови той украсил с резбовани панели.
През 1889г. Гоген започнал задълбочено да изучава Библията, а после нарисувал четири платна, в които изобразил себе си като Христос.

По материал на AdMe.Ru
Източник: jenatadnes.com

Снимки: kids.britannica.com, theredlist.com, arthistoryarchive.com, 20minutes.fr, reddit.com

16218 Преглеждания