Ако мразите Блъди Мери и мразите да летите, ударете един шот на следващия полет. Ще се влюбите и в двете.

4  2

Науката даде трезви доказателства за причините, този коктейл да се държи достолепно на височина 20 000 стъпки над земята.
Ако често пътувате със самолет, навярно сте забелязали, че повечето поръчани коктейли на борда са класическа версия на Блъди Мери. Защо тази Мери е неофициалната кралица на питиета в полет – учените дават своята версия по въпроса.
Ново проучване, публикувано в списанието по експериментална психология Human Perception and Performance, разкрива че самолетната "среда" подобрява качествата на доматения сок няколко пъти. И тук главната роля се пада не на височината, а на шума.
Университетът Корнел, направи проучване с 48 участници, които тествали различни доматени сокове – с подбрани вкусове по скалата от сладко до горчиво-солено. Различни нива на шум също участвали и "озвучавали" експеримента, по време на който участниците определяли качеството и вкуса на соковете.
Оказало се, че високите нива на шум – например в пилотската кабина на самолета, могат наистина да обострят вкусовите рецептори. Участниците в тази шумна среда имали неприятни усещания с тестването на сладки вкусове, докато пикантните доматени нотки били приети с наслада.
Станало ясно, че повечето авиокомпании вече били запознати с тези предпочитания и т.н. вкус "умами" /комбинация от сладък, солен, кисел и горчив вкус/. Немската Lufthansa дори се постарала в менюто да има толкова доматен сок и Блъди Мери, колкото и бира. За нация, която предпочита бирата, чест им прави. Допълнителните фактори, които карат хората да предпочитат питиета с вкус "умами" са налягането и влажността.

Напред, нагоре и наздраве!

По материал на telegraph.co.uk
Снимка: pinterest