9

Има плъхове, които обитават градските потайности и канализации и стряскат мирните жители. Има и селски представители на вида, от които никой не се стряска, а приема като част от пейзажа. Но има и друг, по-достолепен вид плъхове. И те са настоящите герои, които извършват опасни сапьорски дейности с вещина, достойна за уважение. Как е възможно това и защо?
Белгийската организация APOPO, която се занимава с производство на средства за обезвреждане на противопехотни мини, стои в основата на този забележителен експеримент, който работи успешно от години. Такова средство е специалния детектор за мини с прикрепена сонда, която се управлява от човек. За същата цел е възможно да бъдат обучени кучета, които откриват и реагират на миризмата на взривното вещество. Но най-ефективният метод се оказва обучението на гамбийски плъхове /Gambian pouched rat/, които разкриват безпогрешно мините. Те са достатъчно леки, за да не предизвикат взрив, дори когато са стъпили изцяло върху нея и прекрасно се ориентират по миризмата на експлозива. Обучението на тези необичайни сапьори продължава 7 месеца и струва 6000 евро – три пъти по-евтино от обучението на колегите им кучета.
Програмата за обучение започва през 1997 г. на територията на Белгия, а сега продължава в Мозамбик. Тези плъхове вече са удостоени със званието "плъхове-герои". Обученият гризач може в рамките на 20 минути да открие подозрително устройство, разположено на 200 кв.м. – за това, на човек са му необходими 24 работни часа. Обичайното тегло на плъховете е не повече от половин килограм. Мината реагира на тежест по-голяма от 5 кг.
През 2013-а, средно всеки ден по света са регистрирани по 9 нещастни случаи, свързани с взрив на противопехотни мини. Всеки обучен плъх спасява хиляди човешки животи – всеки ден. Ако по време на своята героична работа, плъхът пострада или се разболее, той е обезпечен и му се полагат медицински грижи и хирургични операции. След 4-5 години, смелият сапьор се отправя в заслужена пенсия и има право да яде банани и да тича волно по полята без специално задание.
В Мозамбик до момента, само 30 плъха са открили 1500 мини.

1

3

5 4

6

7

 

8

10

11

12
Източник и снимки: kulturologia.ru