Колко от нас знаят, че Етиопия е една от най-древните християнски страни? Състоялите се неотдавна парламентарни избори са повод за този неофициален фото-репортаж от сърцето на Африка, дело на журналисти от "lenta.ru".
Какви са религиозните традиции на нашите братя християни, така далеч от обичайните за нас географски граници? И в Русия, и в Етиопия, болшинство от хората изповядат именно православието, макар и с известни различия.

Етиопската православна църква е сред древно-източните монофизитски църкви, а неин първи епископ става сирийския монах Фрументий (Абба Селами, Миротворецът). Това се случва през 350 г. по времето на цар Езана, който приема покръстването за държавна религия на една от първите християнски цивилизации.
В днешни дни, Етиопската църква е автокефална, макар до средата на миналия век да е била част от Александрийската патриаршия.
Болшинство от населението на Етиопия изповядва монофизитството /подобно на арменци, сирийци, копти/. Християните в страната съставят 50.6 % от населението, протестантите - 32.8%, аборигените - 4.6%, а хората от други религии - 1.8%.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10
Източник: lenta.ru
Снимки Siegfried Modola / Reuters