Погром на плътта в чест на науката и творчеството

Талантливи, знаменити, гениални. Такива са следващите мъже, които дават на историята много, а лишават себе си и от малкото. Дали е било част от аскетичната и посветена на призванието им натура, строг морален ход или просто липса на спонтанно влечение към нежния пол? Възможно ли е дамите да са били пречка по пътя към сътворяване на велики дела? Защо не, все пак както една жена може да разсейва, ум да ти зайде...

Николай Василиевич ГОГОЛ - класик на руската литература

Портрет ~ Feodor Antonovich Moller

Нужно е много да се постарае човек, за да открие следи и спомени за жени в житието и битието на Гогол. Твърде явен бил физическия аскетизъм на писателя. 20-годишен, той пише писмо до майка си, в което споменава за „ангелско, божествено създание”. Коментирайки този факт, биографите му са склонни да вярват, че Гогол сам за себе си сътворява този нереален предмет на обожание - като предлог да замине в чужбина.
Гогол ценял искреното мъжко приятелство. Един единствен епизод от живота му го свързва с жена - Анна Виелгорска, с която писателят се запознава в Петербург. Твърде смело той й прави предложение за женитба и получавайки отказ, за дълго забравя за нежните създания.

Имануел КАНТ – немски филисоф

Портрет ~ неизвестен автор

Кант може да бъде наречен философът – отшелник. Той не веднъж споделял, че е горд от това, че може да устои на плътските страсти, да избяга от механичните движения, лишени от всякакво метафизично съвършенство. Дори слугата в дома на философа бил мъж. Без нежност в името на науката.
Но едно 23-годишно момиче безумно се влюбва в Кант. Мария Шарлот му праща няколко тайни любовни писма, които остават без отговор. След няколко години момичето все така влюбено във философа, решава да му признае любовта си тет-а-тет. Отговорът на Кант бил, че тя е лишена от всякакви високи морални принципи.

Исак НЮТОН – английски физик, математик, астроном, философ, алхимик

Портрет ~ Godfrey Kneller

Нютон се присъединява към звездната мъжка компания, топлена от науката и само от нея. Обет, въздържание, дисциплина – ученият не веднъж акцентирал на своята духовна победа над плътта и пълно въздържание от физически контакти с противоположния пол. И въпреки всичко, лесно ли му е било да направи този избор и да зачеркне жените от живота си? В едно свое писмо Нютон отбелязва, колко му е сложно да се бори с изкушението на плътта.

Никола ТЕСЛА - инженер, физик, изобретател

Портрет ~ Lwoff Parlaghy

Цялата си енергия Тесла влагал за научни изследвания. Той смятал, че жените са нужни за вдъхновение единствено на художниците, композиторите и поетите. А него самият, жените само биха го разсейвали от създаването на глобални дела. За доброволния отказ от сексуална връзка с жена, журналистите го нарекли „Вълк-единак”.

Ханс Кристиан АНДЕРСЕН – детски писател

Портрет ~ August Grahl

За разлика от гореспоменатите талантливи мъже, Андерсен отчаяно се интересувал от женско внимание, но нямал никакъв успех в този жанр. На 40 години се влюбил в младата Джени Линд. На възторженото му ухажване, девойката отвърнала с насмешка и го нарекла „нещастно братче и детенце”. Когато Джени се омъжила, Андерсен се утешавал в публичните домове. Но там, нежния писател не правел нищо повече от това, да води дълги беседи с леките момичета. Биографите на Андерсен твърдят, че писателят никога в живота си не е имал физическо съприкосновение с жена.