Календарът на италианския производител Pirelli, прочут с ексклузивността си и безспорната селекция на някои от най-сексапилните и красиви жени на планетата, поема в съвсем нова посока - тази на феминизма.
Забележителната Ани Лейбовиц и Pirelli представиха новата концепция, залагаща на 13 фотографии, зад които стоят влиятелни жени с различен произход и постижения.

“Започнах да си мисля за ролите, които играят жените. Жените, които са постигнали нещо в живота си.”, разказва фотографът Ани Лейбовиц, автор на календара за 2016 година.

“Исках да направя класически сет от портрети. Сметнах, че жените в тях трябваше да изглеждат силни, но естествени. Поради това и се придържахме към съвсем семпли снимки в студиото. Този календар е напълно различен. Идеята беше да няма каквато и да е претенциозност в него. Всичко е много директно”, добавя тя.

Яо Чен, Наталия Водянова, Катлийн Кенеди, Агнес Гунд с внучката й Сейди Рейн Хоуп-Гунд, Серина Уилямс, Мелъди Хобсън, Фран Лебовиц, Ава Дюверне, Тави Гевинсън, Ширин Нешат, Йоко Оно, Пати Смит и Ейми Шумър са лицата в новото издание на календара.

Яо Чен - филмова и телевизионна актриса с над 70 млн. последователи в социалните мрежи в Китай, Чен е една от най-прочутите жени на Земята. Популярна още като първият китайски посланик на Агенцията за бежанците на ООН.

Агнес Гунд (с внучката й Сейди Рейн Хоуп-Гунд) - понастоящем почетен президент и председател на международния съвет на Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк (MoMA), както и председател на борда на MoMA PS1. 

Серина Уилямс - 21 спечелени Големи шлема, първата афроамериканка оглавила ранглистата, Серина без съмнение е най-разпознаваемото лице на тениса.

Тави Гевинсън - на 12-годишна възраст Гевинсън стартира своя блог Style Rookie, където използва успешно познанията си за модата, както и публикува снимки на самата себе си, облечена в любимите й находки от магазини за втора употреба.
На 15 години тя създава онлайн изданието Rookie като безопасно пространство, в което да общуват тинейджърки.

Ейми Шумър - стендъп комедиантката и актриса е прочута с дейността си на предела на феминизма с многократно награждаваната й ТВ поредица Inside Amy Schumer.
Лейбовиц разказва за позирането на Ейми Шумър по бельо: "Тя напълно разбираше, че това е концептуална фотография. Това щеше да бъде важен аспект от снимките. И беше склонна да изиграе тази роля. Притеснявах се за нея, и я питах: 'Чувстваш ли се некомфортно?' А тя отвърна: 'Ти шегуваш ли се? Обичам тялото си!'."

Наталия Водянова - основател на фондацията „Голо сърце". "Руската пепеляшка"  е едно от най-желаните рекламни лица в модния бизнес. Според Forbes през 2012 година тя се нарежда на 3-то място в света по приходи сред моделите, като само за 2012 година е спечелила 8,6 млн. долара.

Катлийн Кенеди 

Мелъди Хобсън 

Фран Лебовиц

Ава Дюверне

Ширин Нешат

Йоко Оно

Пати Смит

"Трябваха ни повече от 12 месеца," коментира Лейбовиц, "Няма начало или край, можехме да продължим до безкрайност."

Снимки ~ adme.ru