Фотографско любовно писмо към един от еволюционните шедьоври

Фотографът Robert Clark сътрудничи на National Geographic повече от 15 години, а брилянтната му работа е била удостоена с множество награди и признания. Новата му книга е посветена на птичия свят, а фините детайли ни пращат на изследване в колоритното царство на перата и перушините. „Feathers: Displays of Brilliant Plumage” представя неочаквани доказателства за красотата, която присъства във всяко едно перце и отваря очите ни за нея. Изключителните фотографии на Робърт Кларк отдават почит на природното великолепие и птиците, които вият красиви песни и носят ярките си пера с вирнати глави.

Страстта на фотографа към птичата тема идва още от детството му, когато наблюдава миграцията на пернатите в родния си Канзас. После тръгва по стъпките на Дарвин и неговото учение за еволюцията, проучвайки ролята на птичите видове за тези велики идеи.

„Надеждата е свързана с перата“ пише Емили Дикинсън, без да съзнава как тази художествена метафора кореспондира с научните факти. Перата са символ на еволюционните постижения – заради много малкото материални връзки на днешния свят с този на динозаврите, напуснали ни преди милиони години. Робърт Кларк , омагьосан от ролята на птиците и техните пера в теорията за еволюцията, им посвещава тази фотографска колекция – с любов.

      

Снимки: mymodernmet.com, brainpickings.org