"Indigo: The Colour That Changed the World", Catherine Legrand

Индигото /или както понякога го наричаме ние - турско синьо/ е невероятен цвят по много причини. Хипнотизиращ, удивителен и много обичан, самият цвят е опияняващ микс от виолетово и синьо, присъстващ в историята на много култури, а днес продължава да бъде творческо вдъхновение.

"Индиго: цвета, които промени света" е новата книга на Catherine Legrand, която предлага завладяващ документация на важността на този оцветител, създаден от растението INDIGOFERA и проследява неговата история от Златния триъгълник до Централна Америка, за да покаже, защо е бил толкова важен цвят и добиван само чрез няколко текстилни практики в продължение на толкова векове.
Процесът включва стъпка по стъпка пътя от отглеждането или събирането на растението от природата, извличането на пигмента, подготовката на багрилната баня, както и боядисването на плата или преждата. След това как чрез тъкане, шиене или бродиране, всичко това се трансформира във възвишена красота.
Пътуването следва синята нишка, която свързва Япония до Централна Америка през южната част на Китай, Индия и Мали. Той пренася читателя в царството на ботаниката и химията, проучванията, комерсиалността и търговията с роби, през културната идентичност, медицината, народните вярвания, занаятчиите и глобализацията, универсалността на техниките до модата.

12345678  9.1

10  11.1

1112

Legrand наистина улавя защо ние продължаваме да имаме такава емоционална привързаност към този цвят, чрез невероятно красиви фотографии и много разкази.
Така че, дори ако някои не харесва цвета индиго, когато за пръв път отвори тази книга, е невъзможно да не бъде докоснат от историята, която се разгръща в ярък текст, очарователни снимки на стари практики. Индигото е цвят, който има история, толкова силна, колкото е самият цвят. В края на краищата, както и заглавието казва, индигото наистина е "цвета, който промени света " и тази книга неизбежно ще се промени възприятието ни към цвета, така че да оценим как нещо толкова красиво и просто като боя може да промени живота в течение на историята.

131415161718192021  22

23  24

25.1  25.2

2526