Да не съдим хората по външността и книгите по корицата. Това е старо правило, но следващите няколко творби залагат именно на онова, което грабва окото. Книгите като шедьоври, „облечени” в достолепие, изящни, шокиращи, грандиозни, смущаващи. Всяко едно от следващите заглавия е истинско произведение на изкуството.

 

1. 451 градуса по Фаренхайт, Рей Бредбъри ~ Изгори след прочитане!
Да, това е посланието на тази толкова критикувана, дори забранявана в отделни страни книга. С детайл от кибритена кутия и приложена клечка за запалване, истината винаги разпалва страсти, а хартията гори при температура 451 градуса по Фаренхайт.

 

2. Снежанка в 3D страници ~ 360 градуса за Коледа
Японският художник Yusuke Oono решава, че приказката за Снежанка заслужава своето видимо приказно царство и сътворява това нежно чудо от хартия. Триизмерна, голяма колкото длан, създадена с прецизна лазерна технология, Снежанка предлага снежно 360 градусово великолепие. Думите са излишни.

 

3. 100,000,000,000,000 стиха
Да, този факт може да ви откаже от четене, но тук има остроумна уловка. Книгата, дело на Raymond Queneau се състои само от 16 сонета, но всеки ред от тях е написан на тънки лентички хартия. Читателите могат да комбинират тези стихотворни лентички по различен начин - поетичния рисунък и рими се запазват, но са възможни интригуващи смислови нюанси. За да прочетете всички възможни комбинации, ще трябва доста да се задълбочите, а може и времето да не ви стигне – авторът е сметнал, че 200 години са достатъчни за това.

  

4. Биографиите като лица ~ Geschreven Portretten
Всяко от тези луксозни издания носи лика на своя герой. Съдържанието, което разкрива живота на отделната известна личност е великолепно композирана с известното му лице. Тези необичайни биографии са удостоили с внимание само четирима души. Ане Франк, момичето, което разказва в своя дневник за ужасите на войната и нацизма, известният поет и писател от ирански произход Кадер Абдула, холандската футболна легенда Луис Ван Гаал и ексцентричния художник Винсент Ван Гог.

 

5. Най-голямата книга в света ~ Библията на Дявола
Заслужава ли дяволът този размер? Вероятно да. „The Codex Gigas” е оригиналното название на тази внушителна по размер творба, която със сигурност не е удобна за четене. Защо и от кого е написана тя, и до днес остава загадка. Легендата разказва, че е написана от монах, когото заточили за поругаване на монашеските принципи, а той се заклел за една нощ да напише най-големия ръкопис на света. Когато узнал, че няма да смогне да изпълни своя обет, той започнал да се моли на дявола да чуе молитвите му.

 

6. Най-мъничката книга на света ~ Алманах на всички цветя и растения
Деликатен, тънък, фантастичен. Алманах с размер 0,75 мм. Книгата, наречена „Цветята на четирите сезона” е напълно автентичен справочник из света на уханната японска флора. Създаден е за 8 месеца.

 

(Martha Hayden - Self Portrait, 2011)

7. Книгата с утайка от кафе
Това необичайно произведение е дело на Марта Хейдън и разказва за ползата от кафето и приноса му за нашето здраве.

По материал на Кulturologia.ru
Снимки: bradbury-roads.co, huffingtonpost.com, imgur.com, marthahayden.com