Viva La Vita MOKA ♥ Култовата кафеварка BIALETTI

Най-популярната кафеварка от гейзерен тип Moka Express на фабрика Bialetti, се радва на предълъг и успешен трудов стаж. Повече от 80 години тя е примабалерината на кафето, а ето и 7 любопитни факти за миналото и настоящето на този легендарен и омаен култов предмет.

1. Кафеварката от гейзерен тип със знаменита 8-ъгълна форма е създадена и патентована от Алфонсо Биалети съвместно с италианския изобретател Луиджи де Понти през 1933 година. Първите кафеварки са изработени от алуминий с бакелитови дръжки.

2. Работният принцип се състои в приготвянето на кафе с помощта на пара, при който кипящата вода от долния резервоар преминава през филтъра с кафе и запълва горната повърхност с готовата напитка. Този метод на приготвяне на кафе вече съществувал, но Биалети успял да съчетае и усъвършенства най-доброто от аналогичните модели и предишни изработки. Така се появила кафеварката Moka – достъпна по цена и практически вечна. Допълнителни плюсове били елементарната употреба в домашни условия и наситеният и великолепен вкус на готовото кафе.

   

3. Слоганът на първата рекламна кампания на фабрика Bialetti гласял: "In casa un espresso come al bar" – „Еспресото у дома е като в бара”. Този стратегически призив имал връзка и с тежката икономическа ситуация по онова време, когато много италианци не можели да си позволят да пият любимото си кафе по заведения.

4. За да защити и отличи кафеварката Moka Express, през 1953 година Алфонсо Биалети решил да я украси с рисунка на мустакат мъж - дело на Пол Кампани. Говори се, че това лице е карикатура именно на Биалети, но архивни  снимки показват по-голяма прилика с неговия син Ренато Биалети.

5. Moka Express е записана в Книгата за рекорди ГИНЕС като най-продаваната кафеварка в света.

6. Moka Express е призната за символ на Италия – около 90% от италианските семейства имат и използват Bialetti.

7. Кафеварката присъства като постоянен експонат в знаменити музеи – МОМА и Смитсониън в Ню Йорк, Музей на науката и Музей на дизайна в Лондон.

  

Източник: admagazine.ru
Снимки: admagazine.ru, pinterest.com

9661 Преглеждания