Има филми, които гледаш на един дъх и после моментално забравяш. Има филми, които дълго време те държат „във филма" и такива, които можеш да гледаш поне 100 пъти. Но съществуват един особен сорт ленти, които критиците наричат класика – те са като роман от Достоевски, може на момента да не ги разбереш съвсем, но обезателно трябва да ги „прочетеш".

„Животът на Другите"

das-leben-der-anderen

Оригинално заглавие: Das Leben Der Anderen
Година: 2006
Режисьор: Флориан Хенкел фон Донерсмарк

В "Животът на Другите" се хвърля поглед върху културната сцена на Източна Германия (GDR). Агент от тайните служби на GDR, Щази, ръководи наблюдение върху живота на един писател, включително неговата приятелка и близките му приятели.

Виждаме как тайният агент от щази се намира погълнат от личния живот на писателя.

„Морето в мен"

Mar-Adentro
Държави: Франция, Италия, Испания
Година: 2004
Жанрове: Драма, Биографичен

Четвъртият игрален филм на Аменабар е брилянтен разказ за борбата на Рамон Сампедро (Хавиер Бардем), който, след като остава парализиран от врата надолу, иска да се възползва от правото си да умре с достойнство. Евтаназията е опасно емоционална тема, но Аменабар съумява да я представи с изключителна деликатност, поставяйки фокуса върху желанието на човека да прекрати собствения си живот.

„Говори с нея"

20120716-220618

Оригинално заглавие: Hable Con Ella
Година: 2002
Държава: Испания
Режисьор: Педро Алмодовар

С Хавиер Камара, Дарио Грандинети, Леонор Уатлинг, Джералдин Чаплин
2 номинации за Оскар'2003 за оригинален сценарий и режисура – Педро Алмодовар
Журналистът Марко се влюбва в известна жена-тореро Лидия, но всичките им надежди са разрушени: по време на корида Лидия е намушкана от бик и изпада в кома. Прекарвайки почти цялото си време в болницата, Марко се запознава с Бениньо, който е служител в тази болница и се грижи за изпадналата в кома Алисия, в която е влюбен. След като вижда как Марко страда, Бениньо му дава един съвет: "говори с нея". Съкровенните разговори са единствената връзка между влюбените и може би един ден чудото, за което мечтаят Марко и Бениньо ще се случи...

„Дивият живот"

daswildeleben-797445

Оригинално заглавие: "Das wilde Leben"
Държава: Германия
Година: 2007

Германския филм "Das Wilde Leben", на англ. "Eight Miles High!" е биография за Уши Обермайер, известна "групи", фотомодел и икона на младежкото движение от 1968-а във Федералната република.

„Танцьорка в мрака"

DancerintheDark 1400x2100

Оригинално заглавие: Dancer in the Dark
Година: 2001
Държава: Дания
Режисьор: Ларс фон Триер

Танцьорка в мрака разказва историята на чехкинята Селма (Бьорк), която емигрира в САЩ с малкия си син по времето на тоталитарния период в Чехословакия. Живеейки бедно в лишения, тя работи в провинциален завод, докато един ден открива, че страда от наследствено заболяване на очите, което води до постепенно ослепяване.

Следва продължение...