За цяло едно поколение Иван Иванов не е просто секс символът на българското кино през 70-те и 80-те години, Иван Иванов е епоха! Той е човекът, в когото милиони от нас припознаха себе си. Той е човекът, с чийто реплики жадувахме за любовта, онази чистата, непоклатимата и вечна любов, каквато той някога ни е показа във „Всичко е любов". Истината е, че днес ужасно ни липсва този мъжествен до мозъка на костите си образ. Затова решихме да ви споделим някои от най-незабравимите мисли на великия актьор. Защото ние не сме го забравили! И как бихме могли?!

"Щом осъзнаеш, че нещо ти се е случило, трябва да имаш доблестта да го приемеш, да се научиш да казваш "Да"! Тогава всичко, което ти се е случило, става съществено. В един човешки живот няма нито миг несъщественост."

"Никого нищо не съветвам. Можеш ли да съветваш човек, да ти кажа на теб например: "Обичай!", "Мрази!", мога ли? Не. Това е глупаво. Човек трябва да го приемаш като равен."

"Всички беди идват от стремежа на човек да задоволи желанията си. Аз съм гордо човешко същество. Не съм разочарован човек. Когато харесвам нещо – крещя. Когато не харесвам – пак крещя. Започнах да пиша, за да се превърна в същото, което съм."

"Има думи. Има и празни думи."

"Най-много ме плаши невежеството. То е в основата на всички беди, то ражда всичко грозно. С него не можеш да се бориш."

"Моите очи виждат толерантни, сърдечни, притеснени и добри хора. Българинът е божествен невежа и това го прави уникален. Той е богоизбран да бъде такъв. Истината е, че ми е интересно да участвам в еуфорията на глупостта."

"Драмата на всички поколения е да не осъзнават че са човешки същества. За да видиш другия до себе си, трябва ти самият да си буден. Буден ли си, виждаш красотата наоколо. Всеки човек е красив. Това трябва да се знае!"

"Повярвай в огледалото, но първо избърши прахта."

Снимка (заглавна):  Иван Иванов и Ваня Цветкова във филма -„Комбина”