Ловците на див мед от Непал, една запазена в годините традиция...

Малцина са свидетели, да не говорим за заснетите, вековни традиции на ловците на мед от хората Gurung. Живеещи в подножието на Хималаите в централен Непал, тези хора използват от векове мъдростта на поколенията, за да извлекат див мед от кошерите, намиращи се на стотици метри във въздуха. Световноизвестният фотограф Андрю Нюи документира извънредно церемонията, която се провежда два пъти годишно, с неговите невероятни фотографии.

1


/ Хората Gurung , наричани също Tamu , са етническа група от различни части на Непал. Подобно на шерпите те са са коренното население на планинските долини на Непал. Те живеят предимно в Lamjung, Kaski, Mustang, Dolpa, Tanahu, Gorkha, Parbat и областите на Syangja, както и около планинската верига Annapurna. Някои живеят в Baglung, Kolkata, Bengal, Sikkim и Bhutan./


Преди събирането на дивият мед, ловците Gurung изпълняват церемония, която се състои от жертване на храна и животни, за да умилостивят боговете в региона. След това членовете на племето поемат три часов изключително несигурен и опасен преход до кошерите.

2345

6

7891011


Въпреки, че мед ловците на Gurung използват дим, за да прогонят пчелите, този процес не ги пази от ужилвания. След като опушат пчелите, те промушкват в медената пита, с помощта на подострена пръчка, известна като "танго", всичко това, докато висят върху крехка на вид, 200 метрова стълба.
Този мед комбайн е известен като "катера". След като членовете на племето Gurung съберат достатъчно див мед / един кошер може да побере повече от 50 литра !/, те се отправят към дома.

17

12

13

1516


Докато този особен лов се е извършвал в продължение на стотици години, в последно време, намаляването на дивите пчелните популации се отразяват отрицателно върху традицията.