Големият пустинен пейзаж на саваната е населен от 14 местни полу-номадски етноси - Bajun, Boni, Borana, Giriama, Maasai, Ntorobo, Njemps, Ormoa, Pokomo, Pokot, Rendillie, Samburu, Somali и Turkana. Здрави популации от различни животински видове бродят из този регион, докато застрашените черен носорог, Grevy зебра и Hirola антилопа държат световно значими числа. Но въоръжени бракониери се възползват от най-пропускливите граници на Сомалия и Южен Судан, нарастващата нестабилност, конфликтите и беззаконието в района. Докато правителствените и частни организации се борят за опазване на застрашените видове и укрепват усилията си срещу бракониерството, комунално сближаване и междуобщностното сътрудничество са основата, от които това опазване зависи.

33

Фотографката и режисьор Ami Vitale хвърля малко повече от така необходимата светлина върху незаконната търговия с диви видове и бракониерството на животни, които се провеждат в северната част на Кения.

Тя използва своята работа за да подпомогне Northern Rangelands Trust /NRT/ и да покаже как местните общности работят за да защитят тяхната дива природа от тежко въоръжени престъпни мрежи на бракониери, които са унищожителни за носорози, слонове и много други равнини животни на Африка. Vitale е посетила над 85 държави, докато работи за National Geographic, време в което става свидетел на всичко - граждански войни, бедност , унищожение и "неописуемо насилие". Хората и организациите, с когото е работила, обаче, както и силата на човешкия дух я запазили във времето и я вдъхновили да продължи тази работа.

Тя казва, че проекта й "ще се съсредоточи върху коренното население на Северна Кения и техните усилия, да се сложи край на бракониерството върху семейните им земи, чрез запазване на традиционния начин на живот и засилване на техните общности. Развиването на капацитета на хората, които са решаващи за земята, може да остави траен ефект. Добавянето на повече общностни ангажименти и застъпничество ни, позволяват на местните да получат възможност да разкажат своите истории и да бъдат чути по целия свят."

Изображенията илюстрират сложната и напрегна връзката между земята, бедността, животните, общности и бракониери, но и симбиозата, която може да съществува между същите тези хора с повече информираност и усилия.


20

Yusuf , пазач, спи с три осиротели бебета носорози в LEWA Wildlife Conservancy.

21

Adan, също пазач на LEWA, захранва трите осиротели бебета.

22

Това е бивш бракониер, Julius Lokinyi, който сега работи за защита на слоновете в Северна Кения. Като цяло, тези бракониери са отчайващо бедни и те биха рискували всичко, за да получат тези огромни суми пари /според техните стандарти/ срещу рога и слонова кост на черния пазар. Но когато им се предоставят алтернативни начини за прехрана, това им дава изход от този начин на живот.

23
242526272829

Въоръжени с автомати, състоящ се от 91 човека е екипа патрули на LEWA Wildlife Conservancy. Анти-бракониерските патрули изглеждат и се държат като пехотна част. Водачи на кучета използват хрътки за проследяване на бракониерите. LEWA защитава площ 62 000 декара и поддържа повече от 70 различни животински видове - включително над 10% от черните носорози в Кения и 20 % от застрашения вид зебра Grevy, в света.

30

"Аз съм стар. Не знам на колко години съм точно, но си спомням Втората световна война. Днес има повече засушавания и те са най-големият ни проблем, причинил много болка и толкова много несигурност. В миналото ние бихме ходили в продължение на часове в търсене на вода и паша за добитъка ни. NRT донесе вода, училище, здравна клиника и възможности за нас, които носят и по-голяма сигурност в региона."

31

Sarara Conservancy е уникален район в северната част на Кения и някога е било място на жестоки племенни междуособици. Сега туризмът мотивира убедително местните хора и те осъзнават, че когато един слон е убит, те губят актив.

"Моите истории ще се фокусират върху местните номадски общности на северна Кения по фронтовата линия на бракониерските войни и техните усилия за комунално сближаване и всичко, което застрашава тяхната дива природа и техния начин на живот." - Ami Vitale