Пясъците на Сахара поглъщат всичко, което е останало от Chinguetti, един призрачен град в края на суровия пустинен път в Мавритания, западна Африка. Докато прогнозите сочат, че този изолиран град ще бъде погребан скоро дълбоко в пустинята, Chinguetti вероятно е последното място на Земята, което изглежда да пази библиотеки с редки книги.

Това място някога е било проспериращ средновековен метрополис, дом на 20 000 жители и център на наука, религия, право, медицина, математика и астрономия в западна Африка. А и главно място за събиране на поклонниците по пътя им към Мека, той дори става известен, като свещен град сам по себе си и с течение на времето е признат за седмият свещен град на исляма, "Градът на библиотеките".

Днес всичко, което останало от научният град са безлюдни улици и кални къщи, оставени от мавританската империя с няколко надписа, надраскани по вратите...
Но противно на всички очаквания, зад тези стени спят 6 000 книги, по-голямата част от от 9-ти век, някои сред които от най-важните ислямски ръкописи с света по религия, наука и литература, написани върху животински кожи.

Chinguetti е жертва на изменението на климата, който причинява сезонни наводнения и тежка ерозия, както и пясъчни бури, създаващи лоша среда за съхранение на древните книги. Най-добрата надежда за предотвратяване на влошаването на състоянието на тази безценна литература, би била да се ограничи контакта им със светлина и прах. Но за малкото останали жители на Chinguetti, туризмът е техният поминък и номадските библиотекари са длъжни да разкрият древните текстове, за да ги покажат на преминаващите туристи.
Признавайки застрашеният статут на града, ЮНЕСКО е определил Chinguetti за част от световното наследство и въпреки изискването за постоянен ангажимент, с настоящата политическа нестабилност, обхванала западна Африка, съдбата на библиотеките Chinguetti не изглежда толкова обещаваща.

123456017891011121314151617

Снимки: Martin Hülle; Groundhopping Merseburg; Olivier Blaise; John Spooner;  Jason Finch; See the World pics; Ibiss; Abec Photographe