В повечето страни по света марихуаната е нелегална и обявена за опасен наркотик. Но в някои държави и щати на Америка, нейната употреба е разрешена за медицински цели. Споровете дали растението наистина причинява необратими щети върху психиката (има дори твърдения, че пушенето на трева превръща хората в неудачници) или пък точно обратното, са много и няма изгледи учените скоро да стигнат до единодушно становище.

Това са историите на петима американци, които твърдят, че животът им се е променил след като открили канабиса.

marijuana01

Ан от Аламида, Калифорния. Те я композитор, но има тежка травма от детството, причиняваща й силни болки в гърба. Ан пуши марихуана ежедневно.

„Пострадах тежко след автомобилна катастрофа. Всичките химии, с които ме блъскаха лекарите, с годините ми причиниха сериозни увреждания на организма. Уви, когато нещо се окаже работещо, то веднага бива обявено за вредно и нелегално, както е марихуаната. Но тя наистина ми помага да се справям с болката."

marijuana02

Либи Маркс, Оукланд, Калифорния. Тя страда от заболяване на щитовидната жлеза и има алергия към противовъзпалителни препарати. Либи пуши канабис вече 11 години.

„Тя ме спасява от болката. Не знам какво щях да правя, ако марихуаната не съществуваше, защото не мога да приемам никакви синтетични лекарства."

marijuana03

Франк Найт, Сан Франциско, Калифорния. Диагноза: артрит.

„Когато се завърнах от Виетнам се чувствах като аутсайдер. Наричаха ме всякак – детеубиец, маниак, престъпник. Марихуаната ми помогна да преживея всичко това и да се отърва от болките от артрита си."

marijuana05

Джен Спрай, Оукланд, Калифорния. Диагноза: лупус еритематозус (автоимунно заболяване).

„Бях стигнала дъното. Нямах дом, живеех на улицата. Марихуаната ме спаси от самоубийство. Спомням си, че в деня, когато пуших за първи път, си казах: „Утре започва нов ден и той ще бъде по-добър."

marijuana07

Тери Голдстон, Оукланд, Калифорния. Диагноза: дискова херния, астма, безсъние, депресия;

Тери получила дискова херния още като дете. До сега е оперирана 6 пъти.

„Канабисът направи животът ми по-лек. Болката вече почти я няма. Мога да играя с децата си, да се чувствам пълноценен човек."