Да си бърз е добре, но да си скандален е дори по-добре!

blueprint10

След като преди няколко месеца стана ясно, че грандиозното състезания Red Bull Soapbox, което тотално взриви представите на света за автомобилните спортове, най-сетне ще се проведе и в България, всички притаихме дъх в очакване на проектите. Колко креативен е българинът? Ще докажем ли на света, че сме нация с оригинално мислене и хъс за победа? Ей такива въпроси се въртяха в главите ни, докато най-после 75-те колички, одобрени от експертното жури, съставено от местни и международни професионалисти (включително инженер-конструктор, дизайнер и авто-механик) не бяха обявени. Безспорно участниците в надпреварата са развихрили въображението и са дали криле на фантазията си. Всички проекти са страхотни и наистина надминаха очакванията ни! Браво момичета и момчета!

На www.redbullsoapbox.bg/ може да се намерят качени антични дизайни както тези на „Преследвач на мумии" и „Клеопатра", които минават през „Файтонаре", та чак до космическите „UFO (НЛО)" и „Гравитрон". Но дизайнерите ни разхождат не само в историята.

blueprint52

Колички като „Мухата Цеце", „Бузлуджа", „Булгар-Булгар", „Летящата къща", „Легло на скорост", „Дънера" или пък „АвтомоБивол" са истинска радост за очите на жури и ценители.

blueprint21

Сега главната роля се играе от зрители и поддръжници. До 10 август включително, всеки има право да гласува за любимия дизайн и да определи фаворита си, който ще подкрепя по време на състезанието Red Bull Soapbox на 28 септември 2014г. на бул. „Черни връх" в гр. София. От гласовете на нас, публиката, зависи славата на отборите. Така че, не се колебайте, а гласувайте!

Най-яките три проекта ще имат възможността да получат допълнителни стимули – отборите, които ги представляват, ще бъдат посетени от професионален снимачен екип, който да направи видеоклип за тяхната подготовка. Red Bull дава възможността на конструкторите-пилоти да станат известни, а публиката може да даде тласък на тяхната интернет слава, докато те работят по своето произведение на състезателното изкуство.

И още една подробност – на интерент сайта на състезанието няма да открием имената на дизайнерите, а само техните проекти. Така гласоподавателите ще се водят само от креативността на кракомобилите, а не от имената, които стоят зад тях. Всеки почитател на безмоторните самоделни колички може да гласува само веднъж, но безкрай да споделя мнението си и да коментира останалите, както и да покани приятелите си също да гласуват. След 10-ти август, вотът на публиката ще бъде публикуван и оповестен.

Ако все пак някой се затруднява, как точно да избере своя любима количка, нека си отговори на следните въпроси:

  • Изпитал ли е възторг или шок, когато е видял проекта за пръв път?
  • Представя ли си как той може да пренапише състезателната история?
  • Смята ли, че тази кола изобщо ще върви (или поне, че ще се изтъркаля скоростно към финала)?
  • Мисли ли, че идеята е невиждана досега?

И така надпредварата се сгорещява. Конструкторите вече са в етапа, когато трябва да превърнат идеята в реално превозно средство. Да им пожелаем успех, а ние да кликнем на www.redbullsoapbox.bg/ и просто да гласуваме. И нека най-добрите победят!