С мъдрост от Япония

Ако съдбата е отредила на хората да се срещнат, то ще се случи – независимо от времето и мястото. Червена нишка, вързана за малките им пръсти е пътят помежду им. Това е древното поверие, което идва от Страната на изгряващото слънце.

Някога, в далечни времена, младият император научил, че в затънтено кътче на царството му живее мъдра ясновидка, която може да проследи дирите на съдбовния червен конец. Изпратил императорът хора да доведат старицата в двореца.
Когато се явила пред него, той й наредил да види къде отвежда червената нишка, вързана за малкия му пръст и да доведе жената, която трябва да стане негова съпруга, когато му дойде времето.

Ясновидката приела молбата и тръгнала по пътя на червената нишка, вързана на кутрето на императора. Дълъг път извървяла и стигнала до един пазар. Там бедна неугледна жена с дете на ръце продавала стоката си на сергия. Ясновидката отвела младата жена в двореца и казала на императора:
– Тук свършва твоята червена нишка.

Императорът, като разбрал новината и видял какво му е отредила съдбата, решил че се подиграват с него. Толкова се разгневил, че наредил да хванат старицата и да я обезглавят. А младата жена прогонил надалеч. В грубостта си, той бутнал детенцето от ръцете й и огромна рана се отворила на челото му.

Минали години, раната зараснала. Детето порасло и станало чудно хубава девойка.
Петнадесет години оттогава, дошло време императорът да се ожени. Неговите доверени му предложили да вземе за съпруга дъщерята на един стар генерал.
Императорът приел предложението. Дошъл денят на сватбата, младоженката влязла в храма облечена с красива рокля и нежен воал, който покривал лицето й. Когато го повдигнала, всички видели огромният белег, който засенчвал челото й.

Оженили се двамата, а после младоженецът попитал жена си откъде е белегът й. Разказала му тя тъжната история на своята майка и живота си, преди да стане дъщеря на генерала.

Няма случайни срещи в живота. Тънките нишки на съдбата тъкат живота ни и превръщат наученото в мъдрост.

Илюстрации: deviantart.com, etsy.com