На 27 декември почитаме паметта на Свети Стефан - един от седемте ученици на Исус Христос, пръв архидякон и първият мъченик за християнската вяра

Името на светеца произлиза от старогръцкото Στέφανος и означава венец. Свети Стефан бил един от седемте ученици на Исус, избрани след възкресението му да се грижат за непрекъснато увеличаващото се християнско общество в Палестина. Избраниците били наречени дякони, а Стефан, изпълнен с вяра и сила, бил наречен архидякон. С Божията благодат той вършел много знамения и чудеса сред верните – подобно на старшите апостоли, той възлагал ръце върху болни и те ставали здрави. Свети Стефан бил мъж силен словом и делом, верните утвърждавал във вярата, а неверните юдеи изобличавал, доказвайки им че те несправедливо, поради завист, са убили Сина Божий, очакван от толкова векове. 

Свети Стефан станал първият християнски мъченик. Юдейските началници настроили народа срещу архидякона, тъй като били притеснени от нарастващия брой християни. Юдеите оклеветили Свети Стефан, че хули Бога и Мойсеевия закон. Старейшините го осъдили на смърт. Извели го извън Йерусалим, в Йосафатовата долина, където разярена тълпа го замервала с камъни до смърт.

Свети Стефан коленичил и преди да издъхне, се обърнал към небето: "Господи, не им зачитай този грях!" Тялото му било оставено на зверовете и птиците. Според поверието Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него. През V век част от мощите му са открити и поставени в Сионския храм в Йерусалим.

Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник в годината, за който хората казват, че затваря кръга на старата година. Семействата се събират на обща трапеза с местни ястия – според обичая се приготвя свинско с кисело зеле или баница с месо. По традиция, младото семейството отива на гости на кумовете, кръстниците или родителите си.

От Стефановден до Йордановден се спазват обичаите, характерни за Мръсните дни – не се правят венчавки, кръщенета, опела. Всеобща е забраната да не се излиза навън нощно време (след залез слънце до първи петли), защото именно тогава бродят злите сили.

Огънят намира особено място в обредните действия през този период. Вярвайки в неговата предпазваща сила, мъжете донасят много дърва и срещу Васильовден запалват сред селото голям огън, който поддържат три дни и три нощи. Вярва се, че всеки трябва да притури дърво в огъна, а последната сутрин да го разрови, за да пусне искри, при което нарича за плодовитост на хора и добитък.
От пепелта, останала от кадените вечери в огнището и наречена поган-пепел, посипват по двора около къщата, за да се предпазят от злите сили и демоните.

Честит празник!

(Stoning of Saint Stephen by Paolo Uccello)

Изображения: St. Stephen