Макът е символ на мимолетната любов, калиите вещаят развод, люлякът може да се хапва ~ 10 цветни поверия от Русия

Кои цветя са за ядене, кои за огъня и по кои може да се гадае. Вижте най-интересните руски цветни поверия.

Vase with Red Poppies, 1886 - Vincent van Gogh

Не подарявайте макове на любимата

Червените макове са много нежни цветя. Листенцата им бързо опадват, затова маковете се смятат за символ на слабостта и мимолетната любов. Следователно ако не искате да минете за слабак, не ги дарявайте на любимото момиче. Много по-жизнерадостни са поверията, свързани с маковото семе: така например по сватби се раздава каша от просо и маково семе – за късмет на младоженците. А понякога черните зрънца се посипват в обувките на булката и младоженеца, против бездетност. 

♥ Не подарявайте бели карамфили

Белият карамфил – красиво и благородно цвете, е символ на таланта. Според народното поверие обаче той може да отнеме на човека не само таланта, но и късмета. Затова тези, които обичат да подаряват цветя на кумирите си след спектакъл или концерт, в никакъв случай не бива да им връчват букет от бели карамфили. Затова пък ако сложите бял карамфил под възглавницата преди сън, на сутринта непременно ще ви споходи вдъхновение. 

Червени сълзи

С карамфилите е свързано още едно поверие: ако човек го болят очите, трябва да ги натрие с листенцата от червен карамфил и веднага ще му мине. Това суеверие е свързано с преданието, че когато Богородица изпращала своя син към разпятието, плакала с кървави сълзи, а от очите ѝ вместо сълзи, падали червени карамфили.

Сирень, Пётр Петрович Кончаловский (1876-1956)

 Да похапнем люляк

Тук нещата са съвсем прости: повечето цветчета на люляка имат четири листенца. Тези с пет или шест венчелистчета са голяма рядкост, затова се смята, че носят щастие. И за да не го изпусне човек, трябва непременно да ги изяде. 

Гадаене на момина сълза

Почти във всяка култура има по някоя красива легенда за произхода на момината сълза и руската не прави изключение. Според местната притча морската принцеса Волхова се влюбила в смелия търговец Садко (известен от едноименната опера на Николай Римски-Корсаков), но той предпочел пред нея земната девойка Любава. Опечалената Волхова излязла на брега и заплакала – а сълзите ѝ се превърнали в белоснежни момини сълзи, символ на чистата, несподелена любов. 

В Древна Рус гадаели по момините сълзи. И ако при маргаритките се нарежда „обича ме, не ме обича“, то при момините сълзи се гадае на желание, като при всяко откъсване на камбанката се нарежда: „ще се сбъдне скоро“, „няма да се сбъдне скоро“, „нивгаж няма да се сбъдне“.

Маргаритки срещу комари и мушици

Тези „слънчеви“ полски цветя са известни най-вече с лечебните си свойства, а също и с гаданията за любов. По-малко познато е друго руско поверие: ако хвърлите сноп маргаритки в огъня, мигом ще изчезнат всички комари и мушици наоколо. Всеки, комуто се е налагало да прекара летните вечери в блатистите руски равнини, знае колко важна е тази народна рецепта. Така че ако се каните да пътешествате на палатка из Русия или просто обичате да ходите на вилата при приятели, задължително се запасете с маргаритки.

Nude with Calla Lilies, 1944 - Diego Rivera

Калии на сватба вещаят развод

Белоснежните калии чудесно подхождат на булчинската рокля, но ще допуснете голяма грешка, ако ги подарите на сватбата на ваш руски приятел. Тези цветя с изящна скулптурна форма са символ на смъртта, а в дадения случай – вещаят край на брака. Така че ако младоженците получат калии на сватбата, неизбежно ги чака развод. 

Никога не подарявайте на любимите си жълти цветя

Има поне две причини, или по-скоро суеверия, да не подарявате жълти цветя на любимите си. Според едно от тях жълтите цветя символизират изневярата, а според друго – жълтият букет е предвестник на дрязги и разлъка. Така че, дори и да харесвате жълти рози, в Русия е по-добре да изберете бели или червени. 

Изсъхнал букет вкъщи – значи ви чака ново начало

Не бързайте да изхвърляте букета, който стои във вазата от няколко дни. Ако цветята завехнат в дома, значи този, комуто са подарени, го чака ново начало – а това несъмнено е добра новина. 

Подарявайте само нечетен брой цветя

И накрая най-важното правило. Никога и на никого не подарявайте четен брой цветя – в Русия /пък и не само/ това се прави само на гробища. Каквито и цветя да изберете – лалета, ириси или карамфили – стръковете в букета трябва да са пет, седем, девет или всяко друго нечетно число.

Източник: Руски дневник
Картини: Wikipedia

10548 Преглеждания