На 21 януари Православната църква почита паметта на великия подвижник за Христовата истина и защитник на чистотата на вярата

Преп. Максим Изповедник е един от най-големите църковни отци и учители на Православието. Бил е един от най-високообразованите мъже на своето време и пламенен защитник на чистотата на православната вяра, запечатал верността си към нея с мъченическия подвиг на изповедничеството. В своето богословие св. Максим разработва православното учение за двете воли, съответстващи на двете естества - Божествено и човешко, в Богочовешката Личност на Сина Божий Иисус Христос, и така става изразител на догматическата истина на Вселенската църква срещу монотелитската ерес. Неговото учение по този важен въпрос залегнало в основата на вероопределението на VI Вселенски събор (681 г. сл. Р. Хр.).

Поучително слово от Св. Максим Изповедник

Целта на Господнето въплъщение е била нашето спасение. Човекът, създаден отначало от Бога и поставен в рая, след като пристъпил заповедта, бил подложен на тление и смърт; след това въпреки че поради многоразличния Божий промисъл, във всички родове е бил напътстван за добро, постоянно е преуспявал само в злото, воден от много плътски страсти към отчаяние; поради това единородният Син Божий, предвечното Слово, родено от Бога Отца, Източник на живота и безсмъртието се явил на нас, седящите в тъмнина и смъртна сянка (Ис. 9:2; Мат. 4:16), като се въплътил от Светия Дух и Пресвета Дева, и ни е показал образ на богоподобен живот, давайки ни светите заповеди с обещание за Небесно Царство на тези, които ще живеят според тях. 

След като изтърпял спасителните страсти и възкръснал от мъртвите, ни е подарил надеждата за възкресение и вечен живот, с послушание разрешавайки прародителския грях и унищожавайки със смъртта властта на смъртта, както в Адама всички умират, тъй и в Христа всички ще оживеят (1 Кор. 15:22). И след като се възнесъл на небето и седнал отдясно на Отца, ни е изпратил Светия Дух, залог за живот, за просвещение и освещение на нашите души и за помощ на подвизаващите се за изпълнение на заповедите Му, заради спасението си. 

Изображения: azbyka.ru; ok.ru