В първата събота на Великия пост Светата Църква чества паметта на Свети великомъченик Теодор ТИРОН - един сред най-почитаните от българите светци войни. Денят се нарича Тодорова събота

(„Мъченикът войн Теодор Тирон“, първа половина на XVII век, Северна Гърция, дърво (ковчег), Пушкински музей, Москва)

Около петдесет години след смъртта на Св. вмчк. Теодор, Юлиан Отстъпник царувал във Византия. Той мразел християните и се стараел да им прави всевъзможни пакости. Знаейки, че през първата седмица от светата Четиридесетница те пазят строг пост, той за да ги подиграе, заповядал на цариградския управител да поръси с кръв от идолски жертви всички неща за ядене, продавани на пазара. Заповедта му била изпълнена. 

Но Св. мъченик Теодор се явил на архиепископа във видение и му казал: „Забрани на християните да купуват каквото и да е от пазара, понеже нещата за ядене са поръсени с кръв от идолски жертви! Поръчай на тия, които нямат храна у дома си да си правят коливо - да си варят пшеница с мед“.

Учуденият архиепископ го запитал, кой е той, който се грижи за християните. – „Аз съм мъченикът Христов Теодор Тирон - отговорил светецът - и съм пратен от Бога в помощ на християните“. След тия думи мъченикът станал невидим.

Архиепископът изпълнил заповяданото и цяла седмица християните се хранели с коливо. Юлиан видял, че мярката не сполучила и заповядал отново да продават храните както преди. 

Църквата, за благодарност към Свети Теодор, запазила досега обичая - в събота на първата седмица от Великия пост чрез коливо да почита паметта на светия великомъченик.

Из „Жития на светиите“, Синодално Издателство, 1991
*„Мъченикът войн Теодор Тирон“, първа половина на XVII век, Северна Гърция, дърво (ковчег), Пушкински музей, Москва, commons.wikimedia.org