„А колко скръбно е да откъснете лале или кокиче – то е, все едно майка да изгуби единственото си дете…“

Често и обикновените на пръв поглед думи на ясновидката имат скрит смисъл, съдържат пророческа сила. Не би трябвало да ги пренебрегваме, а да се опитаме да вникнем по-дълбоко в тяхното послание. Те със сигурност казват много неща… Съществуват не малко пророчества на Ванга, които звучат по-скоро като съвет и пожелание, отколкото като заклинание. Ето някои. 

(Портрет на Ванга, дело на Светлин Русев)

Не късайте цветята

Не късайте цветята! Всяко цвете е като едно слънце и като една баня. Когато ги гледаш и им се любуваш, ти получаваш такова освобождение, както от слънцето или като след баня. Когато ги късате, не забелязвате как плачат…

Садете в градината си цветя и по-често ги галете и се грижете за тях. Всяко цвете си има свое знание и свой живот. И докосването до цветето ви дава определено знание.

Тъжно е да се откъсне клонче от дърво или от люляк, макар че там остават и други цветове. А колко скръбно е да откъснете лале или кокиче – то е, все едно майка да изгуби единственото си дете… Говорят ми растенията, но те са много, а аз успявам да запомня малко….

Яжте малко

Яжте малко! Ако трябваше да се яде много, природата щеше да ни даде по два стомаха, а не по един. 

Яжте повече бели храни. Пийте горски чай. Намалете мазнините в храната си. Тия, които са здрави, могат напълно да се откажат от месото. Всички ценни вещества от него могат да си набавят и от растителната храна. Яжте поне веднъж седмично варено жито и пийте вода, за да имате сили. 

Трябва да сеете много ръж, хората трябва да ядат ръжен хляб, за да пазят здравето си и да оцелеят. За днешното време, ръжта има голямо значение. 

Ходете боси

Ходете боси през лятото, не прекъсвайте връзката си със земята. Така ще се предпазите от болести през зимата. 

Не спете на пода

Не спете на пода и близо до земята. Нисшите духове са там и могат да ви обсебят. 

Работете сутрин

Работете сутрин и през деня. Никога вечер. Силите свише не помагат вечер, а без тяхна помощ нищо велико не може да се роди. 

Бог дава дарбата безплатно и ти също трябва да я даваш на хората безплатно. 

Из: „Пророчествата на Ванга“, Жени Костадинова, КК „Труд“, 1997 г. 
* „България“, 1981 (детайл), Светлин Русев (1933–2018), маслени бои върху платно, каширано върху дървени панели, зала 6 на НДК, ndk.bg
* Портрет на Ванга, дело на Светлин Русев