♥ Как играчките стават истински…

Ще успее ли обикновеното бархетно зайче да спечели любовта на едно малко момче и да се превърне в истинско? Тази приказна история за обичта, която ни прави истински, е разказана от детската писателка Марджъри Уилямс през 1922 г. Бархетният заек е Коледният подарък на момчето и негова любима играчка – за няколко часа. После е сполетяно от самотата и огорчението на купища захвърлени играчки. Мъдрият Кожен кон е приятелят, който му разкрива вълшебството на чистата детска любов, която може да направи всяка играчка Истинска.

(The Velveteen Rabbit, 1922, William Nicholson)

Какво е да си Истински? – попитал един ден Заекът. – Означава ли да го има това бръмчене вътре в теб и ключе, което се навива?

– Когато те ушият, още не си Истински – казал Коженият кон. – То е нещо, което се случва вътре в теб. Когато едно дете те обича от дълго време и не просто си играе с теб, ами наистина те обича, тогава ставаш Истински.

– А това боли ли? – попитал Заекът.

– Понякога – отвърнал Коженият кон, понеже той винаги казвал истината. – Когато си истински, нямаш нищо против да те нараняват.

– Това дали става отведнъж, както когато ти навият пружината, или малко по малко?

Не става отведнъж – рекъл Коженият кон. – Ти ставаш. Отнема дълго време. Да бъдеш истински не се случва особено често на хора, които се чупят лесно, имат остри ръбове или трябва да бъдат грижливо пазени.  Докато станеш истински, повечето от косата ти е опадала от обичане и очите ти са паднали, и ставите ти са се разхлабили… Когато си истински е нормално да си проскубан и дори леко опърпан. Но тези неща вече нямат значение, защото щом веднъж станеш истински, не можеш да бъдеш грозен, освен за онези, които нищо не разбират… Веднъж щом станеш истински, не можеш отново да станеш неистински. Това трае завинаги…

От: „Бархетният заек” (или Как играчките стават истински), Марджъри Уилямс, изд, Ес Принт
Илюстрация: The Velveteen Rabbit, 1922, William Nicholson; imgur.com