„Сурва, сурва година, весела година!... Да остарееш, да побелееш като Старата планùна!“

В българския народен календар януари месец е изпълнен с празнични дни и традиции. В първия ден на Новата година православните християни почитат паметта на Св. Василий Велики - един от великите философи и писатели на раннохристиянската църква. Васил означава „царски“, а имен ден празнуват Васил, Веселина, Весела, Веселин, Вълко, Вълчо, Василен, Василена, Василий, Василия, Василка, Васка.

Народната традиция свързва празника на Св. Василий с обичая сурвакане. От ранни зори по близки и съседи ходят малки деца с пъстроцветни сурвакници, някога правени от напъпил вече дрян, с които удрят възрастните и изричат благослов: „Сурва, сурва година, весела година!... Да остарееш, да побелееш като Старата планùна!“

(Сурвакари, ДА Архиви)

Поверията на Васильовден

~ Ако 1 януари е понеделник, зимата ще е студена, лятото ще е топло, ще има плодородие, хората ще са здрави, но овцете и пчелите ще боледуват.

~ Ако 1 януари се падне във вторник, зимата ще е много студена, пролетта ще е дъждовна, лятото ще е топло, ще има чудесно вино.

~ Ако 1 януари се падне в сряда, зимата и пролетта ще са студени, лятото ще е топло, ще има голямо плодородие, търговията ще върви, хората ще забогатеят, ще има рискове за децата.

~ Ако 1 януари се падне в четвъртък, зимата и лятото ще са меки и приятни, пролетта ще е ветровита и дъждовна, ще има мир.

~ Ако 1 януари се падне в петък, през зимата ще има сняг, пролетта и лятото ще са топли, ще има много вино и малко жито, овцете ще боледуват, пчелите ще намалеят.

~ Ако 1 януари се падне в събота, зимата ще е много снежна, виното ще е малко, житото и пчелите ще са много, ще има рискове за старите хора.

~ Ако 1 януари се падне в неделя, зимата ще е много снежна, пролетта ще е дъждовна, лятото ще е ветровито и хладно, ще има голямо плодородие, ще има рискове за старите хора.

Източник: „Български поверия: предсказания и поличби“ (Народни традиции и обичаи)
Снимка: Сурвакари, ДА Архиви, bg.wikipedia.org