Virgin and Child with Saint Anne (1519) by Albrecht Dürer (1471-1528)

На 25 юли православната църква почита успението на света Анна, майката на Дева Мария. Нейната памет се празнува още на 9 декември, когато се чества Зачатие на света Анна, както и на 9 септември, след празника Рождество Богородично - тогава заедно със съпруга й св. Йоаким.

В народните традиции този празник е наречен Лятна света Анна и е разпространен в района на Родопите (особено в Асеновградско) и Западна България, където приемат, че той бележи края на лятото. Светицата се почита най-вече от жените като покровителка на бременните невести, раждането и майчинството. За да могат да износят плода и да родят леко, на празника на Лятна света Анна се спазват строго някои забрани - не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете.

В Източна България на Лятна света Анна жени и деца излизат да берат лековити билки по полето - после ги изсушават и запазват за лек през годината.

В югозападните български краища на празничния ден организират оброк - служба с курбан, в която взима участие целият род. Жертвоприношението се прави, за да омилостивят светицата и тя да спаси нивите от пожар и градушка. Пак там, през лятото тачат света Анна за предпазване от огнени бедствия и я наричат „Опърлия”.

Кондак, гл. 4, подобен: Явился еси

Вселената днес празнува Аниното зачатие, дадено от Бога, защото тя роди онази, която роди неизказано Словото.

Божият промисъл подготвил постепенно появяването на св. Дева Мария. Праведните Йоаким и Анна, които светата Църква нарича „богоотци”, живеели в Назарет. Йоаким произхождал от Давидовия род, а света Анна – от рода на Аарон. Били много щедри и милосърдни, но всекидневна скръб помрачавала живота на тези добри хора – нямали деца. На един от големите празници Йоаким отишъл в Йерусалим; искал да принесе жертва на Бога. В храма обаче първосвещеникът му рекъл, че не е достоен да принесе жертвата си и че заради греховете му Бог не го е дарил с деца. Йоаким се нажалил така дълбоко, че вместо да се прибере при жена си, отишъл в пустинята и прекарал 40 дни в пост и молитва. Вестта за тревогата на Йоаким стигнала в Назарет до Анна. Тя затъгувала дори повече от мъжа си, защото считала себе си причина за бездетството им. И започнала Анна да се моли с цялата си душа и още по-горещо Богу: „Господи, Господи! Ти си дарил на Сарра в старините й син. Чуй и мене. И аз ще Ти принеса роденото от мене в дар, за да бъде благословено в него Твоето милосърдие!”

Ангел Господен застанал пред нея и й казал: „Ано, твоята молитва е чута. Твоите вопли преминаха облаците. Твоите сълзи капнаха пред Господа. Ти ще родиш благословена дъщеря, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде дадено спасение на целия свят. Ще я наречете Мария.

Анна веднага дала обещание, че ако роди дете, ще го даде в служба на Бога.

Преди да сподели своята радост с мъжа си, тя отишла в Йерусалимския храм, за да благодари на Бога и там да повтори своето обещание…

Йоаким починал на 80-годишна възраст. След неговата смърт, Света Анна се преселила от Назарет в Йерусалим, за да бъде близо до дъщеря си. Там тя се молела постоянно в храма до своята смърт.

Тропар на св. Ана, гл. 4

Днес оковите на безчадието се развързват, защото Бог, като чу Йоаким и Анна, макар да не се надяваха, явно им обеща да се роди Отроковицата, от която се роди Сам Неописаният, Който стана Човек и повели на ангелите да й викат: радвай се, благодатна, Господ е с тебе.

Из: „Жития на светиите“, Синодално издателство 1991 г.,
Източник: pravoslavie.bg
Картина: Virgin and Child with Saint Anne (1519) by Albrecht Dürer (1471-1528)