„За да се отгледа едно дете е нужно цяло село.“ ~ Африканска пословица

За древната традиция на племето Убунту и животворната песен, която то измолва и пее на своите новородени деца ~ думи на африканския поет Толба Фанем.

(Improvisation 6 (African), 1909, by Wassily Kandinsky)

Песента на детето

„За да се отгледа едно дете е нужно цяло село.“ ~ Африканска пословица

В африканското племе Убунту, когато жена разбере, че е бременна, навлиза дълбоко в джунглата с други жени и заедно се молят и медитират, докато се появи песента на детето. Те знаят, че всяка душа има собствена вибрация, която изразява своите особености, единство и предназначение. Жените запяват песента, подемат я една от друга и я пеят на висок глас. След това се връщат в селото и я изпяват на всички останали.

Когато детето се ражда, цялата общност се събира и му пее тази негова песен. По-късно, когато на детето предстои да започне обучението си, цялото село се събира и му пее песента му. Когато бъде посветено като възрастен, отново всички се събират и му пеят. Когато настъпи моментът да встъпи в брак, човекът отново слуша своята песен, изпята от селото. И накрая, когато душата му е на път да напусне този свят, семейството му и приятелите му застават до леглото му и, както са направили в деня на неговото раждане, му изпяват песента му, за да бъде с него в това пътуване.

В племето има още един случай, при който селото пее песента. Ако в даден момент от живота си човекът извърши престъпление или неприемливо социално действие, го водят в центъра на селото и всички застават в кръг около него. Тогава... му пеят неговата песен. Това племе знае, че антисоциалните поведения се коригират не с наказание, а с любов и напомняне за истинската същност на човека. След като разпознаем нашата собствена песен, вече нямаме желание, нито нужда да правим нещо, което би могло да нарани другите. Твоите приятели знаят твоята песен и ти я пеят, когато я забравиш. Онези, които те обичат, не могат да бъдат излъгани от грешките, които допускаш, или от тъмните страни, които понякога показваш пред другите. Те помнят твоята красота, когато се чувстваш грозен, целостта ти, когато си раздробен, невинността ти, когато се чувстваш виновен, преназначението ти, когато си объркан.

Аз нямам нужда от подписан документ, за да знам, че кръвта във вените ми е от земята и вее в душата ми като вятър, освежава сърцето ми като дъжд и прочиства ума ми като дим от свещен огън.

Толба Фанем  

Из: „Думи, които лекуват“, Алекс Ровира, изд. „Хеликон“, 2017 г.
Картина: Improvisation 6 (African), 1909, by Wassily Kandinsky; chinaoilpaintinggallery