Из традициите и вярванията на нашия народ за деня, в който празнуваме Рождество Христово.

(The Road to the Farm of Saint-Simeon in Winter, 1867, by Claude Monet)

Метеорологични прогнози

Коледният ден показва какво ще бъде времето през годината. „Топла Коледа – нездрава година“, казва народът ни и се надява на дълбок сняг и ясни студени дни.

Ако има скреж по дърветата, ще има изобилие.

Ако небето е звездно, грахът ще има добра реколта.

Хубавото време на Коледа – с много слънце и много сняг – е предвестник на хубава и плодородна година, вярвал българският народ.

...

Поверия за деня, в който празнуваме Коледа

Ако Коледа се падне в понеделник, зимата ще е тежка, а пролетта и лятото ще са дъждовни. Есента ще е суха, гроздето няма да е много добро, също и виното. Няма да е добра годината и за кошерите, и меда. Най-сполучлива ще е за властници, войводи и управници.

Ако Коледа се падне във вторник, зимата ще е снеговита, а пролетта – дъждовна. Есента ще е суха, пшеницата и плодовете няма да са много добри. Да внимават пътуващите по море. Ще има мед и масло в изобилие.

Ако Коледа се падне в сряда, зимата ще е студена и дълга, а пролетта – суха. Ще има грозде и вино в изобилие. Враговете ще печелят успехи в мир.

Ако Коледа се падне в четвъртък, зимата ще е мека, а пролетта и лятото – ветровити. Зеленчуците и медът ще намалеят. Плодовете и маслото ще са много. Силните ще загубят позиции.

Ако Коледа е в петък, зимата ще е много зла, лятото ще вали, есента ще е суха, а гроздето в изобилие. Управниците ще ги хвалят, а войниците ще се радват.

Ако Коледа е в събота, през зимата ще натрупа много сняг. Пролетта ще е ветровита, а лятото – с дъжд. Плодовете няма да са много, но ще са хубави. Овцете ще боледуват. Могат да се очакват природни стихии и бедствия – пожари, земетръси. Възрастните хора да внимават за здравето си.

Ако Коледа е в неделя, зимата ще е мека, лятото  сухо, а есента ще е ветровита. Войниците ще се радват, управниците ще бъдат развенчани. Плодове, мед и добитък ще има в изобилие. Да се пазят младите.

Из: „Коледа и Нова година по български“, Лилия Старева, изд. „Труд“, 2012 г.
Картина: The Road to the Farm of Saint-Simeon in Winter, 1867, by Claude Monet; chinaoilpaintinggallery