На 5 декември Православната църква отбелязва паметта на преподобни Сава Освещени. В този ден според народните традиции, започва подготовката за празничната Никулденска трапеза. Празнува се в чест на мъртвите. Носи се жито на гробищата и се раздава за „Бог да прости”.

(Св. Савва Освященный, 439-532)

Св. Сава Освещени

Свети Сава (араб. „неволя”, евр. „събота”, „празник”, „почивен ден”, арамейски „старец”, „да дочака старини”) е основател на много манастири и на известната лавра в Палестина. Родил се е през ІV в. в богато и знатно семейство в Кападокия. Въпреки възможностите, които му давали богатството и родът, още на 18 години заживял в манастир, подстригал се за монах и прекарал в служене целия си живот.

~ Празникът

На някои места почитат Сава като светец, на други – като светица.
Свързва се със света на болестите и царството на мъртвите. В науката това е светът на хтоноса, неподредената и опасна отвъдност . В народното предание Сава и Варвара са два куци вълка, които вървят отзад след други пет. Умилостивяват ги с добро отношение и медени питки. Сава и Варвара като сестри на св. Никола подготвят неговия празник.

~ Ритуали

Започва се подготовката за празничната Никулденска трапеза.

Празнува се в чест на мъртвите. Носи се жито на гробищата и се раздава за „Бог да прости”. На св. Сава може да се направи магия за задомяване. Девойките пресяват брашно през обърнато сито, възрастни жени ги учат как да държат ситото изправено, как да се задомят щастливо, да си намерят добър мъж, който да ги обича, и всички са убедени, че пожеланията за късмет и благополучие непременно се сбъдват.

~ Забрани

На места, в които празнуват за „сечено” и „порязано”, се забранява да се реже и сече. 

Жените не пипат остри предмети – ножове, ножици, игли – за да не им стори зло Варвара.

Да почерпят: 
Сава и неговите производни – гр. „савато” – празник, почивен ден. Затова може да празнува и на Великден, но по-възприетият вариант за празник е денят на св. Сава: Савата, Саве, Савелин, Сави, Савил, Савин, Савко, Саво, Савчо; Савелина, Савелия, Савена, Савенка, Савета (и от Елисавета), Савина, Савинка, Савка; Сабин, Събан, Събе, Събен, Събенко, Съби, Събил, Събин, Събко, Събо, Съботил, Съботин, Съботко, Събчо, Събьо; Сабина, Сабинка, Съба, Събка, Съботина…

Из: „Коледа и Нова година по български” на Лилия Старева, изд. „Труд“, 2012 г. 
* Икона на Св. Сава Освещени; pravoslavie.ru