„Кой към когото има гняв, злопаметност, обиди или нещо друго, да се помирим, да си простим, да се откажем от всяко зло, да се изповядаме чистосърдечно и като се причастим, да посрещнем достойни Иисус Христос…“

Свети Софроний Врачански и неговото евангелско четиво, посветено на Рождество Христово. 

(Сон Иосифа (Не бойся принять Марию, жену твою), А. А. Иванов. 1850 г.)

24 декември 

За Христовото предпразненство

Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата.“ Благослови, отче!

Благочестиви християни, днес имаме Христово предпразненство и пост за подготовка за големия празник. Но ако обичате Бога, живота си и добруването си, сторете милост на себе си. Кой към когото има гняв, злопаметност, обиди или нещо друго, да се помирим, да си простим, да се откажем от всяко зло, да се изповядаме чистосърдечно и като се причастим, да посрещнем достойни Иисус Христос, Който слезе от небето, прие човешко тяло и се роди на земята заради нас. Защото като ни гледаше потънали в грехове и други злини, от милост не можеше да търпи, за това слезе и се роди безсеменно от Света Дева Мария. Този, Който е роден от Бог Отец преди всички векове без майка, произлезе от Отца, като светлина от светлина. А сега прие тяло и се роди без баща от Света Дева Мария и стана човек, за да обнови човешкия род и да го въведе в рая, от който бяхме изгонени заради Адамовото престъпление и предадени на смърт. За това се радваме преди Неговото рождение и честваме паметта на Неговите свети праотци, от които произхождаше пречистата Дева Мария. Тоест днес честваме паметта на всички праведници, които са живели преди Христовото рождение, като Авраам, Исаак, Иаков, пророк Даниил, тримата отроци и други праведници, които са били облечени с вяра и украсени с чистота и добродетели. С тази вяра и добродетели всички светии се нарекоха синове Божии, защото приютиха сиромаси в къщите си, храниха гладни, даваха вода на жадни, обличаха голи, на никого не причиниха зло. За това паметта им свети и досега.

За това трябва и ние да се потрудим като тях, за да станем синове Божии и наследници на Неговото царство. Защото и те са били хора с тяло като нас, но не са се интересували от светските удоволствия ядене, пиене и други грехове, а са обичали поста, въздържанието, молитвата и постоянното покаяние пред Бога. Постоянно са гледали и мислели какво добро да направят на съседите си. Така и ние да се трудим за доброто според силата си. И да не се отдаваме на блудство, на пиянство и на други подобни угаждания на плътта. Защото които вършат такива дела, ако не се покаят, Бог е приготвил за тях вечно мъчение с дяволите. Но дано милостивият Бог ни вразуми да тръгнем по праведния път, за да се избавим от вечното мъчение и да получим Небесното царство, където са всички праведници, които са угодили на Бога. Нему слава във вечните веков, амин. 

Из: „Софроние. Поучително Евангелие“, Софроний Епископ Врачански, 1806 г., изд. на Българска православна Църква, Западно и Средноевропейска Епархия, преписа и нареди отец Виктoр Ивaнoв-Цимeр, 2009 г.  
Картина: Сон Иосифа (Не бойся принять Марию, жену твою), А. А. Иванов. 1850 г.