Най-прекрасните места в света

Чехия е една от най-популярните туристически дестинации в Европа. От този топ 10 на най-забележителните й красоти, ще разберете защо.

Кои са най-впечатляващите места за посещение и най-забавните начини да прекарате времето си, ако щастливата съдба ви отведе там:

10. Вечеряйте в Dancing House

Официално известна като Nationale-Nederlanden building, тази сграда е чудесен пример за съвременна архитектура. В Прага ресторантите и кафенетата са подредени едно до друго и когато отидете там, е добре да знаете, че това е град не само с впечатляваща история на стотици години, но и град, насърчил едни от вълнуващите архитекти, художници и дизайнери на XX в.

Освен, че е сред най-сниманите забележителности в Прага, в Dancing House се помещава и ресторант Celeste, който е едно от любимите места на гостите на града.

(Photo by Pedro Szekely)

(Photo by Frеdеric Tang)

(Photo by Mark Libeck)

9. Задължително посетете традиционните кръчми

Чешката република е световноизвестен производител на бира. Различни марки произвеждат многобройни видове бира, които са се прославили в цяла Европа. Хубавото е, че много исторически пъбове са все още отворени и винаги сте добре дошли да опитате от местното производство. Можете да посетите U Medvidku, която е традиционна кръчма, отворила врати още през 1466 г. Има и безброй много още барове и ресторанти, които никога не ще ви оставят гладни или жадни.

8. Посетете Olomouc

Един от най-големите градове приютява средновековен университет, който привлича млади хора от цял свят. Нещо повече, градът се гордее с изобилие исторически паметници, защитени от ЮНЕСКО. Отидете там, ако не за да учите, то за да се насладите на завладяващата историческа архитектура.

7. Прочетете книга в Богословската зала

В манастира Страхов, който е архитектурна прелест сам по себе си, се намира огромна, много богата библиотека. Тя е проектирана от италианския архитект Джовани Доменико Орси през 17 век. Библиотеката е любимо място на посетителите, които идват да се възхищават на манастира.

6. Посетете Църквата на Светата майка – „Church of Mother of God before Týn“

Църквата се намира в самото сърце на красива Прага и е най-голямата забележителност в Стария град. Храмът е чудесен пример за готическа архитектура, а сградата е построена още през 13-ти век. След като сте в Прага, няма да успеете да я пропуснете, тъй като се извисява в самия й център.

(Photo by Jon Berghoff)

(Photo from Notebook and Earth)

(Photo by Andrea Castellano)

5. Разходете се по Карловия мост

Една от най-популярните забележителности в Прага, а също и един от най-емблематичните мостове в света! Построен е по поръчка на Карл IV, и е завършен през 15-ти век. Мостът включва и 30 барокови статуи, което ще направи разходката ви още по-живописна.

(Photo by Nermin Smajic)

4. Разгледайте най-стария работещ часовник на света

Пражкият астрономически часовник е световно известен. Инсталиран е през 1410 г. и е най-старият работещ часовник в света. В момента е третият астрономически часовник на Земята. Този сложен механизъм има и четири движещи се фигури, които се появяват на всеки час.

3. Посетете замъка Вишеград

Друга фантастична забележителност в Прага е монументалният замък, построен през 10 век, позициониран на върха на хълма, на брега на река Влтава. Вишеград и околностите му предлагат възможност за живописна разходка. Смята се, че историята на Прага започва с издигането на този замък.

2. Отидете в Бърно

Вторият по големина град в Чехия, Бърно е политически, икономически и културно значим град. В него също се намират множество архитектурни забележителности, защитени от ЮНЕСКО. Освен това, Бърно инвестира значително в културния си живот като домакин на различни събития и фестивали. Ще ви достави удоволствие да изследвате стария гради и да станете част от културните събития, които се провеждат през цялата година.

1. Починете си в Карлови Вари

Известен още като Карлсбад, спокойно може да се нарече най-известният курортен град, който заслужено се гордее с горещите си извори и чиято вода може да се ползва по най-различни предназначения. Басейни и спа центрове привличат гости от цялата страна и Европа, предлагайки разнообразни, изключително приятни процедури. И този град очарова с невероятната си историческа архитектура и красив пейзаж.

Източник и снимки: placestoseeinyourlifetime.com