Документалистът - поет | Фотографиите на Gianni Berengo GARDIN

Джани Беренго Гардин (Gianni Berengo Gardin) се ражда през 1930 г. в Санта Маргерита Лигуре, където родителите му прекарват ваканцията си, но пораства и получава своето образование във Венеция. По фотографията той се увлича в началото на 50-те години и й посвещава целия си живот.

За повече от половин век, Гардин създава монументален фотоархив, разказващ вълнуващи истории за начина, по който Италия се променя през годините. Вниманието на фотографа е привлечено от различни теми – социални проблеми, ежедневието, света на трудещите се хора, архитектурата, пейзажа.

С мъдростта на деликатен разказвач, италианският майстор улава в черно-белите си кадри всички въпроси, които поставя пред нас реалността. Гардин винаги отдава предпочитание на документалната и репортажна фотография, считайки я за по-важна в сравнение с художествената. Но работата му се отличава с класически стил и поетичен поглед, за което Гардин често е сравняван с Анри Картие-Бресон.

„Често казват, че съм италианският Картие-Бресон, но всъщност аз съм италианският Willy Ronis. Макар да имам особен повод за гордост – това са благодарствените думи, който Картие-Бресон ми написа: За Джани Беренго Гардин, със симпатии и възхищение!. Похвалата на Картие-Бресон е предела на мечтите, след подобно нещо можеш спокойно да умреш.”

Фотографиите на Джани Гардин са публикувани в над 250 албума. Той е известен по цял свят и с рекламните си фотографии, в частност за Procter & Gamble и Olivetti. Но най-голямата му страст остава за онези, които поддържат структурата на обществото, в което живеем – обикновените работници, свещениците, лекарите и дори странстващите музиканти.

Мilano, 1968

Venezia, 1960

Asciano, 1961

Puglia, 1966

Napoli, 1958

Lido di Venezia, 1958

Venezia, Il traghetto di san Tomà, 1959

Normandia, 1933

Venezia, 1958

Мilano

Venezia, 1959

Venezia, 2013

Trento, 1985

Taranto, 1993

Catania, 2001

Снимки: cameralabs.org

9311 Преглеждания