Смелостта да си фотограф в Сирия

“Светът е сляп за истината: Войната и животът в Северна Сирия”

Двама бойци стоят в разрушен гараж в Алепо, Сирия. Датата е 20 април 2013 г. YPG са защитни сили от кюрдската демократична партия, които се смятат за демократична полиция, а мисията им е да въдворяват ред и да защитават живота на кюрдите в Сирия. Защитниците на населението се обединяват със свободната сирийска армия, за да защитават невинните

Тялото на Ахмед Ибрахим, на 25, преди да бъде погребан. Ахмед бил част от сирийската армия. Убит е по време на сблъсъци през април 2013 г.

Докато снима разрушената от войната Сирия, фотожурналистът Ниш Налбандиан вижда множество сгради, надупчени от куршуми. Наблюдава ракети, които осветяват нощното небе. Попада на разкъсани части от човешки тела - крайници и трупове, разпилени от артилерийския огън.

От друга страна наблюдава футболни мачове, яде пресни маслини и хумус, купува си е захарен памук. Хората стъпват върху локви кръв. И продължават живота си, защото нямат друг избор. Жителите на Сирия все така се влюбват и се женят. Раждат им се деца.

„Светът е сляп за истината: Войната и животът в Северна Сирия“ е фотографската книга на Налбандиан, родила се след три години, прекарани насред войната там.

В Сирия ежедневието е травмиращо. Докато прави снимки, Налбандиан рискува живота си - крие се зад автобуси, за да избегне снайперисти и се промушва през пробити от бомби дупки.

В предговора на книгата Налбандиан три пъти използва думата вина. Той се чувства виновен, че е там, само за да получи по-добър кадър; чувства се виновен, за това че може да се прибере у дома безопасно. Много фотожурналисти споделят тази теза - да бъдеш свидетел на този ад оставя отпечатък до края на живота в съзнанието ти. Мнозина не могат да разберат това, през което минава фотографът.

Налбандиан споделя: “Независимо от това, което се говори, никой от нас не е длъжен да върши тази работа. Да запечаташ момент от военен конфликт е избор, не просто работа.“

Въпреки вината и ужасът, “Светът е сляп за истината” е книга за изкуплението. Всеки, който помоли Набландиан да разкаже личната си история, бива изслушван от него - независимо дали става дума за сватба или за погребение.  


5-ти април, 2014 г.

Човек се опитва да изстреля камък срещу сирийската армия. Скрил се е в Стария град на Алепо, който е понесъл много щети при сблъсъците. 25-ти април, 2013 г.

Жена лежи в двора на болница, ранена от бомбардировка


19-ти април 2013, цитаделата на Алепо

Боеприпаси, база Deir Sunbul, Idlib, 7 Април, 2014


19-ти април, 2013 г.


20-ти април, 2013 г.

Момиче лежи мъртъво в импровизирана морга, част от полева болница в квартал Shaar, Алепо, 10-ти февруари, 2013 г.

Главна улица в Алепо е разрушена при обстрел между опозицията и сирийското правителство

Момиче на име Рукан, кюрдски боец, в бойна позиция в квартал Sheikh Maqsood, 19-ти април, 2013 г. Рукан загива след въздушна атака над Алепо през 2014

Деца в класна стая в Maarat al-Numan, 6-ти април, 2014 г.

Ракета на сирийските правителствени сили лети в дъга над Алепо, 18-ти април, 2013 г.

Ниш Налбандиан по време на своята работа в Алепо, Сирия. Снимка: Richard Charles Harvey​​​​​​​

Източник: featureshoot.com
Снимки: Nish Nalbandian, A Whole World Blind: War and Life in Northern Syria

6751 Преглеждания