Предполагам, че всеки един от вас знае, че ходенето е здраве, но въпреки това предпочита да се придвижи с личния си автомобил, отколкото със собствените си крака. Темата днес е свързана с ползите от ежедневното ходене. Какви са здравословните предимства от него?

Укрепва сърцето
Нужни са ви поне 30 минути ходене на ден, за да усетите подобрение в работата на сърдечно-съдовата система.

Засилва имунната система
Редовното движение намалява риска от заболявания.

Помага при контрола на теглото
Ако искате да свалите излишните мазнини, трябва да изгаряте около 600 калории повече, отколкото сте консумирали. Може би най-лесният начин да направите това е чрез по-активно използване на краката си. За 30 минути при  добро темпо е напълно възможно да изгорите около 150 калории.

Изключително полезно е за възрастните хора
Активният начин на живот подпомага мозъчната дейност.

Стимулира и укрепва костите
Ежедневното ходене увеличава плътността на костната система и предпазва от развитие на остеопороза.

Тонизира мускулатурата
Особено при наклонен път, мускулите на краката са изключително активни.

Повишава нивата на Витамин D
През летния сезон движението и излагането на слънчева светлина са изключително полезни при синтезирането на това хранително вещество.

Зарежда с енергия
При ходене се засилва циркулацията и снабдяването с кислород до всяка една клетка, което ще ви накара да се чувствате много по-живи, енергични и щастливи.

Какво чакате?
Възползвайте се от най-достъпния и лесен начин за поддържане на активен начин на живот. Не казвам, че това е достатъчно, но е едно добро начало. Разбира се, след определен период от време, добавянето на друга спортна дейност ще увеличи здравословните предимства изброени по-горе. Живейте активно и бъдете ПО-ЗДРАВИ!

Автор ~ Иван Сталев, фитнес инструктор в Spark Sport & Social Club

Картини ~ Warren Keating