Ползите от груповите тренировки

Здравето наистина е най-ценното богатство, което притежаваме. За съжаление, често осъзнаваме тази истина само в моментите, в които се чувстваме зле. А е толкова лесно да правим по нещо малко всеки ден, за да запазим здравето си. Това малко нещо често може да бъде някаква физическа активност. Движението е това, което не само ни прави по-издръжливи физически и психически, но ни носи и радост. Мнозина ще отрекат това твърдение, но спрете за момент и си спомнете за детството (преди мобилните телефони). Кои бяха любимите ви игри? Груповите, нали? Те включваха тичане, скачане, катерене нагоре-надолу. Като тинейджъри, вероятно, също сте предпочитали груповите активности. Дори като възрастни активните мероприятия са доста по-интересни с приятели, отколкото ако сме сами. Ежедневието ни обаче, силно ограничава тези срещи и ние лесно се отказваме от движението, дори когато знаем, че то е добро за нас. Но има и алтернатива - спортуването в група ни предоставя отлична възможност за социални контакти и движение.

Груповите занимания представляват тренировка на група хора под ръководството на сертифициран инструктор. Те могат да бъдат най-различни – кардио тренировки, тренировки за гъвкавост или издръжливост, силови тренировки, танци и др. Всеки може да открие своят тип тренировка, стига да я потърси в клубовете и студиата около себе си.  

Груповите занимания имат редица предимства пред самостоятелното трениране вкъщи или във фитнес залата.

На първо място е, че тренировката се провежда в подходяща и безопасна среда под наблюдението на квалифициран инструктор. Упражненията са поднесени в правилната последователност и тяхното изпълнение може да бъде коригирано, така че трениращият да достигне оптималното си мускулно натоварване. Инструкторът е там, за да отговаря на въпроси и да дава обратна връзка, възможност, която много хора не използват достатъчно. Тренировките са планирани два или повече пъти седмично, което установява ритъм на постоянство и води до постигане на по-добри резултати, отколкото самостоятелната работа. Към групата могат да се присъединят дори начинаещи и да са спокойни, че няма да си нанесат някоя травма.

В процеса на упражнения рано или късно всеки трениращ стига до един много важен момент – отегчението. Упражненията са познати, вече стават дори досадни и лека полека времето, което отделяме за тях вкъщи намалява. Тренирането в група доста ефективно се бори с този недостатък – 60-те минути, които ни се струват ужасно много време вкъщи, минават бързо и забавно. Треньорът може да ускори или забави темпото на обичайната тренировка, както и да включи нови елементи в нея, които да я направят съвсем различна. Това поставя нови изисквания пред трениращия и го карат да се развива. Обикновено, когато работим сами, ние избягваме неща, които ни затрудняват, не разбираме или смятаме за безсмислени. Много често това включва разгряването преди и/или разпускането след тренировката. А това са два задължителни етапа, без които не може да мине нито една групова тренировка.

Правилно планираната и изпълнена тренировка включва различни елементи в себе си – стречинг, кардио, силови упражнения. От участниците не се иска да могат да съчетават тези елементи (както е при индивидуалното практикуване), а само да следват инструктора си, което прави тренирането много по-лесно. Така и придържането към редовен режим на движение за голям период от време е много по-лесно.

С времето, хората в групата се опознават и възможностите за създаване на социални контакти се увеличават. Никога не знаеш кой се поти редом с теб, докато не попиташ. Може да се окаже, че интересите ви съвпадат, че имате общи познати или че споделяте една и съща визия за живота. Така спортуването ви заедно ще се окаже още по-приятно, а желанието да се откажете – по-малко.

И последно, ако нищо от горните не ви помогне, за да се присъедините към някоя група, помислете и за това: доказано е, че трениращите в група, постигат по-добри резултати, отколкото трениращите самостоятелно. Сам по себе си, този аргумент е достатъчен.

Автор ~ Гергана Радович, Мастер Ти-Тап треньор и специалист по човешки фактор

Източник ~ SPARK Sport & Social Club
Снимки ~ fitworks.com, corefitness1.com, drivenstrong.com

10418 Преглеждания