Плуването и бъдещите майки


("Water Baby", Eurisko Photography)

Изключително подходящо и дори препоръчително е спортуването по време на бременност. Застаряло и невярно е схващането, че бременната жена трябва да си почива и да избягва физически натоварвания. Напротив, движението в умерени граници и съобразено с етапа на бременността е изключително полезно за майката и детето.

Един от най-подходящите спортове за бременни е плуването. Чрез плуване бъдещите майки поддържат добра форма и същевременно се предпазват от травми и претоварване.
Тренировките в басейна  повишават способността на организма да произвежда и използва повече кислород, подобрява се циркулацията на кръвта и се тонизира цялата мускулатура.
Във водна среда тялото е „в безтегловност”. По този начин се намалява натоварването върху костите и ставите и се редуцира напрежението в гърба и кръста. Много добре се повлияват разширените вени, които се появяват по време на бременност, особено в напредналите месеци. Оттоците и болките в краката също намаляват.
Друго предимство на плуването по време на бременност е равномерното горене на излишни калории. Всяка жена иска да изглежда и да се чувства добре, а особено в този период, когато тялото претърпява различни метаморфози, е важно  да се следят килограмите.
Да не забравяме и емоционалните ползи от плуването. Водата има мощен анти-стрес ефект, подобрява настроението и зарежда с енергия за целия ден.

Ако заложите на плуването през бременността  ще направите най-добрия избор, но разбира се, преди да започнете тренировки, се консултирайте с вашия лекар.
Също така е важно да изберете басейн с иключително добра хигиена, за да не си причините дискомфорт и инфекции.

Източник: Spark Sport & Social Club

8678 Преглеждания