Как да намерим време за спорт, ако имаме проблеми с гърба или известни ограничения в движението? Всеки засегнат от това знае, че повечето традиционни движения могат да донесат по-скоро допълнителна болка, отколкото облекчение. Противно на популярните схващания, има и метод на движение, който помага за подобряване на състоянието на гръбначния стълб, а оттам и намаляване на болката.

Методът на мускулна активация Ти-Тап е метод на движение, който натоварва едновременно цялото тяло. 15-20 минути на ден са напълно достатъчни, за да се почувстваш бодър, да подобриш съня си, да активизираш лимфния дренаж и изобщо да се почувстваш много по-добре. Разбирането на фундаменталните признаци на Ти-Тап, ще позволи по-доброто разбиране на благотворното му влияние върху болките в гърба и изобщо подобряване на състоянието на гръбначния стълб.

Да влезем заедно в един от часовете по Ти-Тап. Почти всеки човек, който има известен опит с популярните напоследък груповите занимания като аеробика, зумба или Тае Бо, моментално ще забележи разликата между Ти-Тап и тях.  Първото нещо, което прави впечатление е, че в залата не звучи музика. Вместо това треньорът дава напътствия и коригира формата на участниците през цялото време на тренировката. Липсата на музика не е случайна, напротив - целта е да не се отвлича вниманието от най-важното, а именно собственото изпълнение, тъй като връзката мозък-тяло е от първостепенно значение във всяко Ти-Тап упражнение.

Следващата разлика – няма допълнително оборудване като тежести или ластици. Основната стойка, която трябва да се поддържа постоянно, пък и самите движения, изглеждат доста лесни и странни на пръв поглед. На моменти може да се забележат известни прилики с йога или Пилатес, но приликите свършват дотук. Липсват динамични движения като подскоци и ръцете почти не се вдигат над главата. За хора с високо кръвно налягане или за страдащите от хронична умора това е от съществено значение. Но как е възможно тези движения изобщо да доведат до някакъв резултат?!

За нетренираното око последователността от движения изглежда безсмислена, но всеки, който се е занимавал поне малко с Ти-Тап, яростно ще отрече това. В Ти-Тап няма напразни или паразитни движения. Всеки елемент от упражнението има своето точно място и причина да е там. Упражненията се изпълняват в определена последователност, която първо загрява тялото, а след това атакува мускулните групи една по една (от по-големите към по-малките). Така всяка една Ти-Тап тренировка е тренировка за цялото тяло, без значение дали ще продължи 15 или 60 мин. Същевременно последователността от движения внимателно редува учестяване и забавяне на сърдечната дейност, с едновременно активиране на двете половини на тялото. Поради тази причина Ти-Тап не може да бъде поставен само в една категория натоварване, например аеробно. Този метод включва в себе си аеробно натоварване заедно със силови упражнения.  Има различни комплекси, в които се обръща повече внимание на аеробните, силовите или разтягащите елементи, но като цяло всеки комплекс включва и трите.

Един от фундаменталните принципи на метода Ти-Тап е фокусирането върху гръбначният стълб, а оттук върху мускулите на туловището и особено върху тези на гърба. От тях зависи цялостното функциониране на тялото, правилната стойка и липсата на болка в гърба или раменете. Болките в гърба (локализирани от опашната кост до основата на черепа) са неразположения, от които страдат милиони хора по света. Те могат да се дължат на различни причини, но в основата на повечето от тях е обездвижването. Когато гръбначният стълб се обездвижи, кръвоснабдяването се нарушава и започна нарушаване на гръбначните структури. Това води до редица заболявания, които могат да бъдат избегнати. Самият гръбначен стълб има специален мускулен апарат, който играе съществена поддържаща роля. Колкото по-здрав е този мускулен апарат, толкова по-добре функционира гръбначният стълб.  Да не забравяме, че в гръбначния стълб се намира гръбначният мозък, който осигурява връзката между главния мозък всички части на тялото и е основата на психо-физическата дейност на човека. Така гръбначният стълб е „каналът“, през който преминава невро-кинетичният поток или с други думи, сигналите, които мозъкът изпраща до различните части на тялото. Когато този канал е изкривен или „затлачен“, нервните импулси не достигат до своята цел и някои мускули отслабват или направо атрофират, например част от коремните мускули. Добрата новина е, че стига да се вземат мерки навреме, голяма част от тези процеси са обратими.

Правилното движение и натоварване на мускулите са основните мерки, които трябва да се вземат. Като деца ние се движим непрекъснато – тичаме, скачаме, премятаме се насам натам. Така  тялото и най-вече гръбнакът, се движат в различни посоки и поддържат мускулите на туловището силни и гъвкави. Те от своя страна позволят всяко движение да се изпълнява с лекота. С течение на годините обаче разнообразните движенията едно по едно отпадат. Най-много да се наведем, за да си вържем обувките или да вдигнем нещо от земята. Ако се налага да се завъртим или наклоним встрани, предпочитаме да обърнем цялото тяло и прочие. А точно тези движения – навеждане напред, (котешко) разтягане на гърба напред или назад, усукване встрани и наклон наляво или надясно, осигуряват гъвкавостта на гръбнака и мускулите на гърба като цяло. Колкото по-малко използваме тези мускули, толкова повече отслабват те. Това , допълнено със заседналия начин на живот на много от нас, резултатите не закъсняват - прегърбена стойка, болка в раменете и гърба, натрупване на тлъстини на определени места – в основата на врата, около пояса, в средната част на гърба. Все места, които стават по-видими с възрастта. Като допълнение на това лекотата в движенията изчезва и като цяло балансът на тялото намалява.

Нека илюстрираме това с едно просто упражнение. Моля, прочетете целия параграф, преди да пристъпите към упражнението. Станете от стола и затворете очи. Вдигнете единия си крак от земята. Задръжте за няколко секунди така. Стъпете с този крак на земята и вдигнете другия. Задръжте отново. Стъпете на земята и отворете очи. С кой крак ви беше по-трудно да пазите равновесие? С левия или с десния? Нормално е едната част на тялото да е по-силна от другата. Замисляли ли сте се кои са мускулите, които отговарят за балансирането на тялото в пространството? До голяма степен това са мускулите на туловището. Същите тези, които се отпускат с възрастта, от което логично следва това да е една от причините за прогресивната загубата на баланс при възрастните хора в сравнение с децата. Разбира се, този механизъм е доста по-сложен и в него са включени и други процеси, но основното е, че поддържането на силни мускули на туловището има неочаквани за повечето хора ползи.

Както вече подчертах, Ти-Тап обръща специално внимание на гръбнака и мускулите на гърба. Всеки комплекс от упражнения в Ти-Тап включва всички важни движения за поддържане на гъвкавостта на гръбнака – навеждане, разтягане, наклони и усукване. Така с редовни упражнения не само може да заздравите и балансирате мускулите на двете половини на тялото си, но и значително да подобрите общия си баланс.

Автор ~ Гергана Радович, Мастер Ти-Тап треньор
Контакти ~ SPARK Sport & Social Club

За мен (Гергана Радович)
Аз съм инженер по образование, но истинските ми интереси са свързани с хората, а не с техниката.  От години се занимавам с преподаване и опознаване на човешката природа в когнитивен и физически аспект. Аз съм ISSA сертифициран персонален треньор и  Мастер Ти-Тап треньор, единственият такъв извън Северна Америка.
Занимавам се с Ти-Тап повече от 5 години и знанието, което е вплетено в него не спира да ме удивлява. Редовното практикуване на упражненията ми дава енергия, подобрява съня и хормоналния ми баланс, прави ме по-здрава и много по-щастлива. Мисията ми е да споделя това знание с повече хора, защото да, ние можем да бъдем по-здрави и по-щастливи, стига да знаем как да го постигнем.

Снимка ~ SPARK Sport & Social Club