1
На снимката: Тодор Спасов, 2012 г. / фотографията на Ромина Амато печели награда в категория "Енергия" в международния фотоконкурс - Red Bull ILLUME 2013

Чисто и непокътнато място посреща 22-мата атлети от световните серии Red Bull Cliff Diving за 2015 в Азорските острови, Португалия на 18-ти юли

Четири спирки, четири победи – това е безупречният резултат на Гари Хънт по средата на сезона от Световните серии за 2015. "Брилянтният британец" постоянно вдига летвата по сложност и трудност във височинното гмуркане до все по-нови висоти. Със следваща спирка в Азорския архипелаг, обаче, спортът не само се завръща към най – чистата си форма с директно гмуркане от 27 метровата скала, но е и локацията, където 31 годишният шампион изпусна класиране на финал при предното посещение. Дали трудните условия за досега успешния Хънт ще отворят вратите на съперниците му? Колумбиецът Орландо Дюк, най-близкият му конкурент и сънародникът му - британецът Блейк Олдридж, са повече от готови да стъпят на първото място на подиума. Определено ще видим ново лице в надпреварата при жените, уникалният вулканичен архипелаг е чисто ново място за дамите. Ще успее ли настоящата шампионка Рейчъл Симпсън да продължи своята победна серия?

Чисто скално гмуркане директно от лицето на скалата – външните кратерни стени на почти перфектно-кръглия вулканичен остров са идеалното място за чистия спорт, в който атлетите ще разперят своите криле-перки, както пионерите са направили преди почти 250 години в Хавай. Атлетите ще могат да използват построената платформа над океана само за по-трудните избирателни гмуркания.

Остров Вила Франка ду Кампу е образуван след срутването на стар вулкан. След като е бил използван с много цели през вековете – от военен форт до винарна – този остров е класифициран като естествен резерват през 1983г. На 18 юли ще бъде използван от 22-ма от най-впечатляващите височинни гмуркача в света.

2Gary Hunt

Red Bull Cliff Diving World Series 2015 Azores: Gary Hunt

02Gary Hunt

Red Bull Cliff Diving World Series 2015 Azores: Gary Hunt

"Обожавам позицията, в която се намирам. Тренирал съм здраво за нея – това е страст за мен и никога няма да се промени", обяснява Гари Хънт, след последната си победа в Копенхаген, Дания, "на другите може и да им се струва, че нищо не може да ме спре, но следващата надпревара е на Азорските острови... Дори не достигнах финала там миналата година, имам работа за вършене с тази локация." Изпълненията по гмуркане, които е направил до момента, изглеждат сякаш не изискват усилие и неговият спокоен характер е още едно тайно оръжие. До момента, деветимата постоянни състезатели намират надмощието на Гари Хънт за непредодолимо. След четири подиума, настоящият подгласник в цялостното класиране, Орландо Дюк ще е първи претендент, ако Хънт покаже слабост при надпреварата скок-от-скалата. Дори повече от Блейк Олдридж, който въпреки че притежава приза за най-трудното гмуркане, все още не е завършвал на подиум на португалска земя. В състезание, където атлетите скачат от 27-метрова скала, опитът и психическата издръжливост ще са решителните фактори. Как ще се справят с 85 километровото, 3 секундно предизвикателство ще бъде отсъдено от панел от петима международни съдии, начело с италианеца Клаудио де Миро.

Външните кратерни стени на кръговидния остров Вила Франка ду Кампу недалеч от Сао Мигел за първи път ще е отправна точка на надпреварата по височинно гмуркане за жени. Във втория сезон на Световните серии за жени, имена като шампионката Рейчъл Симпсън, Джинджър Лий-Хюбър - от САЩ, Адриана Хименез от Мексико и Анна Бадер от Германия, ще получат своя шанс да покажат грациозност при гмуркането от скала и платформа. С четири уайлдкард при жените, вълнуващата битка от височина 20 метра е сигурна.

Red Bull Cliff Diving World Series 2015 Azores:

3Hyer Tira

Hyer-Tira

4Anna Bader

Anna Bader

5Kyle Mitrione

Kyle Mitrione

6Cecilie Carlton

Cecilie Carlton

7Anna Bader

Anna Bader

8Anna Bader Kyle Mitrione

Anna Bader & Kyle Mitrione

9Kyle Mitrione

Kyle Mitrione

10Anatoliy Shabotenko

Anatoliy Shabotenko

11Tara Hyer Tira

Tara Hyer-Tira

12Jucelino Junior

Jucelino Junior

13Gary Hunt

Gary Hunt

14Cecilie Carlton

Cecilie Carlton

15Adriana Jimenez

Adriana Jimenez

16Andy Jones

Andy Jones

17David Colturi

David Colturi

18Yana Nestsiarava

Yana Nestsiarava

19Kyle Mitrione

Kyle Mitrione

20Orlando Duque

Orlando Duque

21Jucelino Junior

Jucelino Junior

22Jucelino Junior Tara Hyer Michal Navratil Adriana Jimenez Yana Nestsiarava

Jucelino Junior & Tara Hyer & Michal Navratil & Adriana Jimenez &Yana Nestsiarava

23Steven LoBue

Steven LoBue /digital composite of 9 separate images/

24Kyle Mitrione David Colturi Ginger Huber Artem Silchenko Anatoliy Shabotenko Lysanne Richard Anna Bader

Kyle Mitrione & David Colturi & Ginger Huber & Artem Silchenko & Anatoliy Shabotenko & Lysanne Richard & Anna Bader

Red Bull Cliff Diving World Series 2015 – Teaser – Azores, Portugal

Снимки: Red Bull / redbullcontentpool.com