Киноа, амарант, елда и чия, наричани още „ древните зърна “ , те осигурявали основни хранителни вещества на човечеството в продължение на векове.

1

„Древните зърна“ е малко объркващо понятие, защото някои от тях не са зърна, но този общ термин се използва за всички тях.

Тези дни, когато хора алергични към глутен се срещат по-често от левичарите, “древните зърна“ са 100 процентовото решение за балансирано, здравословно и без глутен хранене. Всички те могат да се използват в много рецепти и днес се радват на ръст в  популярността.

Може да не са достатъчни за драстична промяна в посока по-качествен живот, но тези зърна могат да ни бъдат в помощ за едно добро начало.

киноа

2health-benefits-of-quinoa

Начало: инки  /Перу, Боливия, Еквадор, Колумбия/

Възраст : 3 000 години

Киноата е зърноподобна култура с висока хранителна стойност, която принадлежи към семейство Лободови /Chenopodiaceae/.  Води началото си от района на Андите в Южна Америка от преди повече от  3 000 години. Киноата е наричана от инките "майка на семената" и се е считала за свещена храна. Зърната киноа съдържат незаменими аминокиселини, калций, магнезий и желязо, също така те са добър източник на фибри и фосфор. След прибиране на реколтата, зърната се обработват до премахване на покритието, съдържащо горчиви на вкус, така наречени, сапонини.  Зърната  киноа, като цяло, се варят по същия начин, както ориза, и могат да бъдат използвани в широка гама от ястия. Листата й се ядат като листни зеленчуци, които много приличат на амарант, но търговската им наличност е ограничена.  

амарант

5health-benefits-of-amaranth

Начало : ацтеки /Мексико

Възраст : 6 000 – 8 000 години

Едно от най-ранно известните растения използвани за храна, амарантът е отглеждан от ацтеките преди 6 000-8 000 години. Наименованието му означава „неугасващото“, неувяхващото цвете. Според латинската митилогия пък, амарантът помага срещу физически рани, душевни терзания, болка и всякакви други човешки мъки, защото е магическо. Това, което се знае със сигурност е, че амарантът има  високо съдържание на желязо, магнезий , фосфор, калий и също така, това е единственото зърно,  документирано да съдържа витамин С.

чиа

4health-benefits-of-chia-seeds

Начало : маите и ацтеките /Мексико/

Възраст : 3 500 години

Семената от чиа , богатият на растителна основа световен източник на Омега -3 , идват  от Мексико и Гватемала , а на езика на маите Chia означава „сила“. Чия семената осигуряват на организма витамин А,B,E, D и минерали като калций, желязо, мед и магнезий. Също така те са източник и на протеини, аминокиселини и фибри.

елда

3health-benefits-of-buckwheat

Начало : Югоизточна азия /Индия/

Възраст : 6 000 години

Елдата също принадлежи към семейство Лападови и има няколко разновидности – многогодишна елда /Fagorpyrum cymosum/, обикновена елда / Fagorpyrum esculentum/ и татарска елда / Fagorpyrum tataricum/. За родина на елдата се смята Индия, а пътя на тази култура се свързва със земите на Алтай.  Около 7-8 век елдата навлиза в Русия, а в Европа тя достига едва 17-8 век. Обикновената елда е популярна още с руското наименование гречка. Богата на  желязо, калций, калий, фосфор, йод, цинк, също така тя съдържа органични киселини (лимонена, ябълкова), витамините А, С, PP, Р и флавоноиди, които помагат за забавяне процесите на стареене.