Царицата на лятото

Според класификацията на земеделските култури динята е плодов зеленчук.
И ние нямаме нищо против тая двойнствена природа, стига тя е поднесена съвършено хладна, с цвят - огненочервен и топяща се в устата сладост. Защото лятото е нейния сезон, а горещините – нейната стихия. Освен охлаждащите нотки на динята, лечебни й качества доближават висотата на водното съдържание в нея – почти 92%. Тя възстановява киселинния баланс, стимулира храносмилането, усилва перисталтиката на червата и ускорява прочистването на организма от лошия холестерол. А с някои питиета и малко сиренце, на брега на морето или под лозова сянка..., о, диня....

Динята е богата на витамин С и витамин А и е изключително нискокалорична.

Фолиевата киселина, която се съдържа в динята, има важна роля при профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания. Тя участва в синтеза на аминокиселините и в процеса на кръвообразуване, като регулира и обмяната на течности в организма.

Динята е източник на пектинови вещества, растителни влакна /фибри /, витамин - А, В1, В2, В9 , С, РР, както и на манган, никел, желязо, магнезий и калий. Динята подобрява процеса на смилане и усвояване на храната.

Динята е добре да присъства в менюто на хора, страдащи от подагра, артрити, атеросклероза, запек и хипертония. Препоръчва се и като част от диетата на болни от жлъчка и черен дроб. Тя е ефикасна при анемии, защото е богата на желязо, а лесноусвоимите й захари я правят полезна и за диабетиците (не повече от 200-300 гр. дневно).

Сокът от диня може да облекчи мускулни болки. Научен експеримент потвърди, че консумацията на сок от диня може да действа успокояващо на мускулите след интензивна тренировка. Проучването показа, че спортистите, консумирали чаша динен сок (час преди тренировка), са имали по-малко мускулни болки на следващия ден.
Това вероятно се дължи на съдържащата се в динята аминокиселина, наречена L-цитрулин, която организмът преработва в L-аргинин - аминокиселина, която помага за отпускане на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението.

 

Чаша динен сок съдържа 1,5 пъти повече ликопен, отколкото зрелите домати. Това е антиоксидантът, съдържащ се в червените плодове и зеленчуци, изключително полезен за здравето. Специалистите са на мнение, че ликопенът има превантивна функция срещу развитие на сърдечните заболявания и някои видове рак.

Динята намалява високото кръвното налягане при хората с наднормено тегло и може да понижи риска от инфаркт. Само едно парче диня на ден намалява лошия холестерол и предотвратява развитието на сърдечни заболявания.

Динята е ефикасно диуретично средство. Сокът пречиства черния дроб и бъбреците от шлаките, способства за разтварянето на солите, предотвратява образуването на камъни в бъбреците, прекрасно утолява жаждата и помага при запек.

Гаргарата с динен сок облекчава възпаленото гърло при ангина.

Диненият сок облекчава и лекува при изгаряния на кожата. Динята е много полезна особено след прекарано продължително заболяване. В този случай се препоръчва консумацията на динен "мед".

Семената на динята притежават противоглистни свойства. Те се използват за лечение на чревни паразити и за профилактика срещу глисти. Богати са на белтъчини и мазнини и от тях се прави растително масло. В Китай се обработват и консумират като ядки. (Китай е най-големият производител на дини в света – над 62 милиона тона годишно).

Снимки: healthydetective.com, recipeshubs.com