Лекар, хирург, учен, мислител, академик, философ, талантлив писател. В края на живота си Николай Амосов е увлечен от темата аз преодоляване на старостта и експериментира със себе си, описвайки резултатите в своята книга. Той доказва, че продължаването на активния живот в напреднала възраст е напълно възможно. Своя експеримент, Амосов започва на 80. До 85 той продължава да оперира, на 89 напуска този свят.

Режимът от ограничения и натоварвания е отлично средство против болестите и старостта, от което не трябва да се отказвате никога. Тренировка за тялото, интересно занимание за душата и ума – и така, до самия край. Основата на успеха по преодоляване на старостта е интересът към живота.

Ако човек се придържа към правилния начин на живот, ако е съблюдавал режима за равномерно натоварване и ограничения – ежедневна гимнастика, по-малко храна, то старостта ще отстъпи няколко крачки назад.

Апетитът е нашето удоволствие и нашият кръст.

Нито един естествен продукт не е вреден, ако се употребява с мярка.

Начините за каляване са прости – да не се оплаквате и да издържате на студ.

Не икономисвайте от съня, но и не се страхувайте от безсънието.

Враговете на здравето и дълголетието са леност, апетит и страх – те са най-големите. Дори силните хора трудно могат да се справят с тях.

След 40 години, на всички е нужна физкултура и ограничение в храненето – ръстът минус 100, 1000 движения за 20-30 минути.

Основното съдържание на живота – това е мисленето върху сложни въпроси и творчеството.

От книгата „Експеримент по преодоляване на старостта”

Източник: theageofhappiness.com
Снимки: ICFCST