Лека топла храна, по-рядко миене на главата и спокойствие. Аюрведа специалистът д-р Махеш Гарже за превенцията на коронавирусна инфекция при децата. 

Хранене

Ако забележите симптомите или болестния процес на коронавирусна инфекция (или друг болестен процес), за да предотвратите заболяването трябва да контролирате две основни неща в детската диета:

~ млечните продукти;

~ дълбоко пържените храни, сред които всички видове чипс или пържена храна, която се счита за не толкова здравословна.

Когато се появи такъв вид кризисен период, трябва да ограничите приема на сирене, кисело мляко и другите видове млечни продукти при децата.

Нужно е да се направи модификация в начина на живот и хранене – научете детето си да не яде храна от хладилника и фризера. Консумацията на повече замразена или много студена храна пречи на превенцията и контрола на коронавируса.

Готвената прясна храна е изключително полезна в такива пандемични кризи. Насърчете детето да яде повече супи и леки храни (лека храна не означава сурова храна). Моето разбиране за лека храна е тя да бъде лесносмилаема, сготвена и прясна, така че тялото да не използва много енергия за усвояването й. Помолите детето си да приема такъв вид храна, за да предотврати болестното състояние.

Метод на къпане

Къпането е свързано с важни неща по отношение на превенцията на заболявания като коронавирус. В тези случаи се налагат известни промени в обичайния начин на къпане. 

Когато има съответно болестно състояние, добре е главата да не се мие толкова често. Затова трябва да помолите детето си, да не си мие главата или да сведе до минимум къпането до веднъж седмично. Почистването на тялото трябва да остане такова, каквото е, но измиването на главата трябва да бъде много внимателно, тъй като зоната около главата е свързана с енергията на „кафа“. Кафа“ енергията е отговорна за развитието на заболявания като коронавирусната инфекция или различните видове грип, настинка и кашлица.

Психически комфорт 

В ситуацията с коронавируса, другото важно нещо, което можете да направите за детето си, е да не създавате паника около него. С идването на пандемията, всичко около нас се пренасити с този вид негативна атмосфера и негативни новини. Не бива да обсъждате тревогите си пред детето. Можете да го научите как да поддържа чистота и да се грижи за хигиената си, но не трябва да създавате голям страх от болестния процес, страх от смъртта или от кризата в състоянието на болниците.

Поддържайте висок морал у детето, нека е добре запознато с болестта (независимо дали е коронавирусна инфекция или друго заболяване), за да има мотивация да се бори с този вид състояние. 

Автор д-р Махеш Гарже, аюрведа специалист
От Съветите на д-р Махеш Гарже, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка: Fring / Pexels