Аюрведа специалистът д-р Махеш Гарже за това как да предпазим децата от негативната сила на страха

Д-р Махеш Вилас Гарже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича – Аря Вайдя Чикитса (Arya Vaidya Chikitsa) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

(Видео: Мамапедия)

Масажът премахва страха при бебетата

Масажът помага за освобождаване от всякакъв вид страх. Ако майката редовно прилага масажи на своето бебе, това ще бъде най-доброто, което ще спомогне да се изчистят страховете или отрицателни емоции у бебето. Изключително важно за развитието на детето е то да усети любовта на майка си и да почувства сигурност чрез майчиното докосване. Тези масажи помагат на майката да предаде положителната си енергия, а детето ѝ да расте с кураж, без страх. 

По принцип всички видове енергийни източници са в областта на пъпа. Пъпът е енергийната връзка и когато има някакъв вид страх или болка, цялата енергия се натрупва в пъпната област. Затова, когато се обгърнете с ръце, вие сякаш събирате цялата си енергия, за да оцелеете. 

Това е една от причините, заради която бебетата спират да плачат, когато ги обгърнете плътно – тъй като това държи енергията им и ги кара да се чувстват спокойни и сигурни.

Добре е да се знае, че дори малките бебета се стресират. Те имат свои нива на стрес и когато са тревожни и плачат, показват и освобождават емоции и напрежение. Понякога не е толкова лесно да се обясни, кое предизвиква бебешкия плач.

Възпитанието, ценностите и вашият подход към детето са важни 

Понякога родителите използват страха, за да изградят дисциплина. Често обаче страхът може да потегли в грешна посока, затова при този подход е нужно голямо внимание.

Много личности, записали своите имена в историята, са тръгвали по свой собствен път съвсем рано – започвали са работа и са ставали независими. Обърнете внимание на историята на Марк Зукърбърг, създателят на Facebook – той започва самостоятелната си кариера, когато е едва на 14-15 години. Тук става дума за начина, по който родителите виждат детето си и неговия потенциал - как го отглеждат, колко доверие му имат, как могат да увеличат самоувереността му. Всеки родител може да вземе това решение според личността и особеностите на своето дете. Тяхна е отговорността да прокарат правилните идеи в съзнанието на детето, да го отгледат без страх и като добър човек. 

Страхът влияе на хората в зависимост от възрастта им

Когато сте млад, умът ви е безстрашен, тъй като не усещате опасност. На средна възраст, също има страх, но сте толкова пълни с енергия, че сте убедени, че можете да се борите, да победите и да надделеете над страха. Природата дава тази възможност на младостта и силата. 

Когато остарявате, започвате да чувствате, че вече не сте същия човек като преди. И постепенно осъзнавате, че така ще бъде до края на живота ви. Тези сигнали посяват страх в съзнанието ви. И това е влиянието и силата му – виждате, че старите хора се грижат за себе си повече, отколкото хората в млада възраст. Това е съвсем нормална психология. 

Старостта възпитава страхове 

Ако оставите децата си в ръцете на стари хора, те ще прокарат собственото си разбиране в умовете им – да бъдат изключително внимателни и да не се впускат в приключения, които могат да доведат до злополука. 

Така че, когато отглеждате дете, то трябва да бъде с по-млади хора или със свои връстници, а не през цялото време с дядовци и баби. Трябва да има някакъв баланс. Не бива да оставяте децата през цялото време с дядовците и бабите им. Когато някой се грижи за детето, трябва да внимавате какъв вид информация би получило, докато е оставено на грижите на този човек. 

Автор д-р Махеш Гарже, аюрведа специалист
От Съветите на д-р Махеш Гарже, въпроси и отговори – Мамапедия

Източник: Мамапедия
Снимка: Helena Lopes / Pexels