„Ако една жена пие не по-малко от 6-8 чаши вода в денонощието (по-добре - 2 литра), рискът от заболяване от рак на гърдата намалява 5 пъти.“

(1928 ~ 2018)

Ролята на водата за човешкото здраве

„На водата бе дадена вълшебната власт да стане жизненият сок на Земята.“ ~ Леонардо да ВИНЧИ

Както е известно, животът на нашата планета се е зародил във водна среда, хората също са „излезли“ от морската вода и принадлежат към водните същества. Пример за това е наличието при човешкия плод в първите стадии на бременността на опашка и хриле, които после остават като опашна кост и бели дробове. Кръвта съдържа 98% вода, а 2% са белтъчни и други съединения, които осигуряват нормалната обмяна на веществата.

Въобще причината за практически всяко заболяване е недостигът на вода в организма, неговото обезводняване. Макар че организмът разполага с достатъчно големи резерви от вода, то тя е сравнително малко и стига за не повече от три дни. Нормално нейното количество трябва да бъде 2/3 от масата на тялото. Доказано е, че в напреднала възраст загубата на вода може да достигне дори 3-6 литра. Освен това известно е, че клетката не може да функционира правилно в разтвори с повишен вискозитет.

Водата не е просто течност, а хранителна среда за клетките. При обезводняване отначало намалява обемът на клетъчната течност (66%), след това извънклетъчната (26%) и накрая се извлича водата от кръвния поток (8%). Това се прави за осигуряване на вода. най-вече на главния мозък, където водата е 85%, а според някои данни, дори до 92% и загубата само на 1% води до необратими последици.

Огромната роля на водата за главния мозък се забелязва още при плода в майчината утроба. Малцина, в това число и лекари, са си задавали въпроса защо нормалното положение на детето е надолу с главата. В това положение се подобрява кръвоснабдяването на мозъка и от този период зависи целият живот на човека. Ето защо при всякакви нарушения, свързани с разстройство на нервната система, особено на структурите на главата, правете често поне раменна, а по-добре челна стойка. Това помага (при употреба на сол) да се нормализира доставката в мозъка на течности в обем не по-малък от 1,5-2 литра в денонощие, в зависимост от телесното тегло. Само отначало внимавайте, като увеличавате времето на упражнението на глава или рамене постепенно от няколко секунди до няколко минути. Особено чувствителни към недостига на вода са тези клетки, които трябва постоянно да отделят токсичните продукти от мозъчната дейност. Интересно е, че за нормалната работа на мозъка е необходима 20% от всичката кръв, докато обемът му достига само 2% от телесния. Преди мозъкът да може да използвана енергията от храната, тя преминава през редица междинни реакции, за които е нужно достатъчно количество вода, която също е енергиен продукт. Освен това мозъкът е потопен в течност, която е различна от кръвта и се изработва от мозъчните капиляри (гръбначномозъчната течност съдържа повече натрий и по-малко калий от всички останали течности). Мозъчните капиляри се различават от всички други в организма: те филтрират течността, като не позволяват на нежелателни вещества да попаднат в мозъка. Това се осъществява чрез така наречената кръвно-мозъчна бариера. При обезводняване се нарушава работата на капилярите на бариерата и в резултат проникват вредни вещества, а това причинява много неврологични разстройства, като множествена склероза, Паркинсон, Алцхаймер, очни болести. Водата е второто по важност след кислорода средство, необходимо за работата на мозъчните клетки, и главен хранителен елемент за всички негови функции. Ето защо гръбначният и главният мозък съдържат 85% вода, докато в другите клетки тя не надвишава 75%.

С напредване на възрастта количеството на водата в организма се променя. В майчината утроба организмът съдържа 90-95% течност, новороденото - 85-90%, детето - 80-85%, юношата - 75-80%, в зряла възраст - 70-75%, при възрастните хора - до 60%. Още повече че на тази възраст на човек му се пие вода все по-малко. За химичните и енергийните реакции за денонощие се изразходва 15 литра течност, която трябва да се възстановява. Този недостиг на вода намалява количеството на изработените храносмилателни сокове, храната не се преработва напълно, поради което организмът се замърсява, окислява се и се появяват различни болести, завършващи на „оза“: склероза, артроза, атеросклероза, остеохондроза, цироза и много други. Вижте докъде води обезводняването на организма. Симптомите при недостиг на вода са известни.

Намаляването на водата при напредване на възрастта води до повишаване вискозитета на кръвта, по-напрегната работа на сърцето, заболявания на кръвоносните съдове, инфаркт и инсулт, болест на Алцхаймер, множествена склероза, заболявания на вените и очите. Недостатъчната вода в организма води до сгъстяване на кръвта, което увеличава риска за инфаркт и инсулт с 40%.

• Ракът на черния дроб, жлъчния мехур, панкреаса, бъбреците и правото черво се развива 3 до 5 пъти по-рядко, ако потреблението на вода за денонощие е не по-малко от 1.5 литра (без да се смятат супите, соковете и зеленчуците).

Ако една жена пие не по-малко от 6-8 чаши вода в денонощието (по-добре - 2 литра), рискът от заболяване от рак на гърдата намалява 5 пъти.

• Колкото по-обезводнен е организмът, толкова по-силен е апетитът за мазни храни, а това заедно с употребата на рафинирани продукти води до затлъстяване, образуване на камъни в различни органи, атеросклероза.

• Ако ви се прииска да хапнете, изпийте 1-2 чаши вода и това желание ще изчезне, а заедно с това точно за месец можете да свалите няколко килограма от теглото си, което е непостижимо за всякаква физиологична диета.

Вашият външен вид: бръчки, изтъняла, суха или мазна кожа, екзема, псориазис и други - това не е заболяване, а проява на недостиг на вода, която в кожата трябва да бъде не по-малко от 50%. Освен това състоянието й се влошава, ако често я миете с шампоани и гелове, в които има много консерванти и основи, които отмиват киселинната среда на кожата.

• Нарушенията на обменните процеси - остеохондроза, остеопороза, артрити и други, натрупването в организма на недоокислени токсични продукти в резултат на пренебрежителното отношение към храната (бързо хранене, недостатъчно дъвкане, употреба на течности по време на ядене и след това), недостатъчната физическа активност (сутрешна гимнастика, спорт) - настъпват поради недостатъчното количество вода, която трябва да изнася токсичните вещества от организма.

Намаляването на водната маса в тялото с 10% граничи със смъртта.

Обезводняването на организма - това е общо замърсяване поради натрупаните производни на пикочната киселина и други недоокислени токсични вещества, които се отлагат по цялата дренажна система: артерии, вени, съединителна тъкан, стави, мускули. В резултат на това организмът, изпитвайки постоянен дефицит от вода и кислород, не може да функционира нормално, „задъхвайки се“ сред натрупаните токсини, тоест в тази среда, която е благоприятна за развитието на патогенна микрофлора и се стигне до тумори. Между другото, недостигът на вода в клетката води до разрушаване на ензимите - ферменти, отговорни за извеждане на отровните вещества от нея. Какво да правим? Насищайте организма с вода - пийте по 1.5-2 литра чиста вода. Подчертавам - чиста. Ако пиете чай или кафе, това е вече променена вода. За да е полезна на организма, клетката трябва да пречисти тази течност и да пропусне вътре само чистата вода, а онова, което е било в чая или кафето, трябва да бъде изнесено от организма. Част от тази шлака се изхвърля, а друга част отива в черния дроб, бъбреците, което води до атеросклероза. Харесва ли ви това? Не ви харесва. Пийте чиста вода. Колкото по-малко е водата, толкова pH се премества към киселинната страна. Нарушава се киселинно-алкалното равновесие.

Ето един интересен въпрос: как лекарствата влияят на водния баланс в организма? Всяко лекарствено средство като химично съединение изисква допълнителен разход на вода и засилва обезводняването на цялата система. В момента се смята за абсолютно доказано, че 90% от лекарствата се прилагат без никакви основания (и лекуват само симптомите, а не причините за заболяванията), което още повече влошава състоянието на пострадалия организъм. Обезводняването води до нарушение на всички храносмилателни функции, синтеза на храната и доставката на необходимите вещества съответно на спецификата на работа на органа за отделяне на отпадъците.

В моята практика изхождам от виждането, че при тегло 50-60 килограма трябва да се пие не по-малко от 1.5 литра вода, при заболявания на ставите до 2 литра, а при тегло над 70 килограма - не по-малко от 2 литра.

Откъде се взе точно това количество - 2 литра? При средно тегло 70 килограма при човек в покой с урината се изхвърля около 1 литър течност, с фекалиите - 100 милилитра. При изпарението и дифузията от кожната повърхност и заедно с издишвания въздух се отделят още 900 милилитра. Всичко това прави 2 литра вода на ден, които трябва да се попълнят.

Освен това крайни продукти при преработката на храната са въглеродният диоксид, гликозата, водата. При смесено хранене се отделя така наречената метаболитна вода - 300-500 милилитра. При физически натоварвания разходът се увеличава. За компенсация на загубата на течност трябва да се употребява подсолена вода.

Природата е постъпила мъдро: половината плодове и зеленчуци имат алкална реакция, другата половина -киселинна. Ако човек изяде за един ден 1.5 килограма плодове и зеленчуци (включително и соковете им), той ще снабди организма си с 1 литър, а и с повече, физиологична и структурирана вода, а също и с целулоза, която допълнително прочиства всички системи. А такива съединения, които съдържат натрий, калий, калций, желязо, магнезий, са алкални елементи и като взаимодействат с водата, допълнително се разлагат на молекулярен и атомен кислород, който оздравява клетките и нормализира обменните процеси в тях. Най-напред, трябва да пиете вода, за да сте здрави, а ако вече имате някакво отклонение или заболяване, то първото, което трябва да направите, е да наситите организма си с подсолена вода. Половин чаена лъжичка сол на 2 и повече литра вода е достатъчно за регулиране водно-солевия баланс в организма и осигуряване на нормалната му работа.

Телесните течности в организма съдържат 0.9% хлориди и затова 2-3 грама готварска сол на ден са достатъчни за корекция на водния обмен в тъканите. Заедно със солта в храната дневната норма трябва да бъде 3-4 грама. Преминаването на тази граница е не само неуместно, но и опасно поради вероятността за поява на отоци. При такъв случай трябва да се прекрати пиенето на подсолена вода и да се пие чиста няколко дни, а след това да се премине на много слабо подсолена. Две-три зрънца морска сол или колкото захване намокреният пръст от солницата може да се смята нормална доза за чаша вода. Можете да отидете до аптеката, за да ви измерят 2.5-3 грама - така вече ще бъде невъзможно да пресолите.

Защо се появяват отоците? Официалната медицина, забравила основите на физиологията, съветва при това състояние да се пият колкото може по-малко течности, понеже уж „и бездруго я има в излишък в организма“. Това е абсурдно, драги мои! Причината е, че ако в клетката има малко вода, се използва всяка течност извън клетката, която съдържа много соли (натрий). Клетъчната мембрана, като филтрира течността, оставя излишния натрий в тъканите, като по този начин увеличава отоците, за да може да ги ползва като воден запас. Но водата е солена, при това достатъчно замърсена, което още повече влошава състоянието на болния. Обратно, такъв пациент трябва да пие колкото може повече подсолена вода, която ще промие организма, ще изведе излишните соли и ще отстрани отоците. Колкото по-голям е недостигът на вода, толкова по-високо налягане е необходимо, за да се въведе вода в клетката, а това води до повишаване на кръвното налягане, тоест до хипертония. Ето защо самата вода, още повече подсолената, е най-доброто физиологично диуретично средство.

Водата, солта и калият са трите съставки, които контролират съдържанието на вода в организма. Солта регулира количеството вода извън клетките, калият - вътре, а водата осигурява промиването на клетките и отделянето на токсичните продукти, образувани в резултат от тяхната дейност. Нарушеното съотношение между натрия и калиевата „помпа“ води отначало до функционални, а след това и до патологични изменения в клетките и органите.

Водата - това е самият живот това е чистота, лекота, душевен комфорт работоспособност прочистване на организма от шлаката, подобряване на водно-солния обмен, работата на бъбреците, стимулиране на имунната система, сваляне на енерго-информационния „боклук“ от вашата аура, зареждане с нова енергия. Това е здраве. Когато се закали системата за терморегулация, организмът се адаптира по-добре към температурните колебания, не се боите от студ и жега. Вие сте здрави!

Из: „Зрението - основа на живота“, Иван Неумивакин, Изд. „Жануа 98“
Снимка: Проф. Иван Неумивакин(1928-2018)